Egy sokak számára láthatatlan világ és ami mögötte van! - Videóinterjú hatodik rész

Part VI.

Deák Andrással, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett és nemzetközileg is elismert művészével, a Duna Szimfonikus Zenekar vezető karmesterével beszélgettem. Arról, hogyan éli a minden napjait? A zenei pálya szépségeiről és nehézségeiről, feladatairól egy férfi, ember, apa és művész nézőpontjából.

A legtöbben már jártunk színházban, vagy komoly zenei koncerten és önfeledten élveztük az előadást. Talán fel sem tűnt, hogy a színpad előtti térben láthatatlanul, vagy részben láthatóan meghúzódik egy világ, amelyet még a műértők is csak ritkán szemlélhetnek belülről. Egy olyan világ, amely mögött emberek és az ő érzelmeik, megéléseik, kemény verejtékes, hosszú éveken keresztül tartó felkészülésük erre a pályára, húzódik meg.

A hang természetéből adódóan mindig tökéletes, mert minden hangnak összeállásából születik egy csoda, amely átadja a zeneszerzőjének érzelemvilágát és képet alkot a sok-sok együttes rezgés egy gyönyörű alkotássá. Viszont ezek a hangok semmit nem érnek, ha csak a papíron lejegyzett tintafoltok. Ezeket azok a nagyszerű emberek szólaltatják meg, akik képesek rá és megtanulták, hogyan tegyék ezt a lehető legtökéletesebb módon és eszközökkel.

A karmesterek, akik mindezt olyan természetességgel hangolják össze, amelynek Te legtöbbször csak a hatását érezheted a legbensőbb énedben. Azzal, amit és ahogyan kivált belőled. Mind tiszta szívű emberek és művészek, minden értelemben!

Deák András is egy ilyen igazi tiszta szívű művész és tanító a szó legnemesebb értelmében, nem mellesleg férfi, férj és családapa, aki az általa kitűzött célok, a munkássága és karmesteri életfeladatának tökéletesítésében éli mindennapjait példamutatóan.

Ezt a cikket és interjút Deák Andrásnak és az ezen a pályán leendő és jelenleg is aktív nagyszerű embereknek, művészeknek, zenészeknek ajánlom!

Az interjú sorozat befejező része, amely az elmúlt egy hétben több részletben megjelent az olvasók számára. Bízom benne, hogy Deák András nagyszerű példáját és azokat a mély gondolatokat, amelyeket mindannyiunknak átad ebben az interjúban, majd Te is hasznosítani tudod, még akkor is, ha nem művész vagy!

A videóinterjú teljes anyagát itt nézheted meg vágatlanul, amennyiben nem szeretnéd megvárni a heti megjelenéseket.

 Deák András életrajza

 Deák András Budapesten született. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközép iskolában zongora és zeneszerzés szakon végzett. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola kórusvezetői szakán 1983-ban diplomázott, 3 évvel később, 1986-ban pedig a Kórodi András és Lukács Ervin nevével fémjelzett karmester szakon szerezte meg második diplomáját is. A főiskola mellett olyan nagy hírű nemzetközileg elismert professzorok irányításával képezte tovább magát, mint Franco Ferrara és Eötvös Péter, majd 1985-től 1991-ig a Salgótarjáni Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjeként kezdte meg karmesteri pályáját.

1991-óta áll a Duna Szimfonikus Zenekar élén vezető karmesterként. Ez idő alatt 13 új mű ősbemutatója fűződik a nevéhez melynek a Duna Palota és a Művészetek Palotája adott otthont. 1995-ben a Magyar Televízió Ferencsik János Nemzetközi Karmester versenyének döntőse volt. A 90-es évek második felétől számos rádió és tv felvételen irányította saját zenekara mellett az Interoperett Lehár Zenekar-át, és 2000-től kezdve pedig a Bogár István által alapított Budapesti Srauss Zenekar-t.

A Duna Szimfonikus Zenekar-ral két CD-t készített 1997-ben és 2006-ban. 1995-óta alapító és állandó karmestere a „Duna Koncert” klasszikus zenei sorozatnak, melynek célja, hogy segítse a Budapestre látogató külföldiek bepillantását a gazdag és kiemelkedő magyar zenei kultúra megismerésébe.

2000-óta rendszeresen visszatérő vendég karmestere a „Salute to Vienna”-nak, az Észak Amerikai kontinens egyetlen olyan újévi koncert sorozatának, mely Bécs városának hivatalos támogatását és elismerését is magáénak tudhatja. Az évek során fellépett a kontinens legnevesebb koncerttermeiben. Dirigált a Jack Singers Hall-ban Calgary-ban, a tekintélyes Kravis Center-ben West Palm Beach-ben, a Broward Center-ben Fort Lauderdal-ben, a Kennedy Center-ben Washington-ban, az Orchestra Hall-ban Chicago-ban, a Roy Thomson Hall-ban Toronto-ban, a Walt Diesney Concert Hall-ban Los Angeles-ben, vagy az Avery Fisher Hall-ban New York-ban. Vezényelte már a Calgary Philharmonikusok-kat, a Palm Beach Opera Zenekar-t, a Vancouver Opera Orchestra-t, a Baltimore Symphony-t, a Chicago Civic Opera Orchestra-t, a San Diego Symphony-t, és a Philadelphia Symphony-t is. Vendég karmesterként koncertmeghívást kapott a Chicago Philharmonic-hoz is. Európában dirigált már Finnországban, Szlovákiában, Németországban, Svájcban, Izraelben.

2006-óta rendszeres meghívott dirigens a Vienna Mozart Orchestra-nál Bécsben, évente több alkalommal is fellép a bécsi Musikverein-ben, a Konzerthaus-ban és az Staatsoper-ben.
A Vienna Mozart Orchestra-val járt Mexikóban, Bulgáriában, Belorussziában, Ukrajnában, Lengyelországban, Lettországban és Oroszországban.

Nemzetközileg is elismert művészi munkásságáért 2004-ben a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki; a zenei ismeretterjesztésben és az új koncertlátogató közönség nevelésében játszott kiemelkedő szerepéért 2013-ban Gramofon – zenei különdíjat, 2014-ben a kultúra és közművelődés terén kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként „Törökbálint kultúrájáért” díjat kapott.

Megtiszteltetés volt vele beszélgetni!

Amennyiben tetszett a téma és szívesen elmondanád a véleményedet, vagy elmesélnéd tapasztalataidat, megéléseidet férfitársainknak, akkor ne fogd vissza magad és kommentelj! :) Kövesd a témákat napról-napra! Maradj velem! Köszönöm az idődet!

 Megjelent részek:

Dr. Man & Deák András Videó Interjú I. rész nézd meg ITT

 Dr. Man & Deák András Videó Interjú II. rész nézd meg ITT

  Dr. Man & Deák András Videó Interjú III. rész nézd meg ITT

  Dr. Man & Deák András Videó Interjú IV. rész nézd meg ITT

  Dr. Man & Deák András Videó Interjú V. rész nézd meg ITT

Forrás: www.dunapalota.hu, www.dunaszimfonikusok.hu 

 

Foto: pixabay.com

dr_man_deak_andras_interju_vi_resz.jpg

Címkék: Arcképcsarnok