10 fontos dolog, amiben segíteni tudsz férfiként a párodnak gyermeketek születése után!

apa_es_fia.jpg

Alapvetően már hazavitted a családodat a kórházból és már túl vagy azon, hogy megérkezzen a tudatodba, hogy már nem csak férfi és férj vagy, hanem egy újabb életed végéig tartó szereppel is bővült a férfi léted és apa lettél. Bizony mindenkinek új ez a szituáció főleg, ha az első gyermekről beszélünk egy párkapcsolat esetében, éppen ezért a szerepek kialakítása csak még ez után kezdődik el.

Az első hét talán a legizgalmasabb, mert még semmit nem tudsz azzal kapcsolatban, hogy mi fog történni, hogyan fogod megélni a különböző élményeket és szerintem minden józan gondolkodású férfi ilyenkor kicsit abban bízik, hogy a felesége úgy is lekezeli majd a helyzeteket ösztönösen.

Pedig baromira nem egyszerű ez az egész. A nőknél ugyan ez a változás a női minőségekben való átalakulás ugyan úgy ebben az időszakban tudatosul, az hogy ők is anyákká váltak és nem csak nők és feleségek. Bár mindenki másképpen kezeli a belső változásait, de azt hinni, hogy nekik ez könnyebben megy balgaság lenne. Pláne úgy, hogy attól függően, hogy milyen módon született meg a gyermeketek náluk a testi változások is nagyon komolyan zajlanak.

Nálunk férfiaknál az az egy hét szabadság, amit kaptál a gyermek születésére és otthon lehetsz velük nem a valóságot tükrözi, mert az igazi mókuskerék akkor kezdődik, amikor elkezdesz újra munkába járni. Ott lesz az a pillanat, amikor mindhárom minőségedben férfi, férj és apa szerepben is meg kell állnod  a helyed nap mint nap. Egy csöppet sem könnyíti a helyzetedet, hogy a feleséged ugyanezeken átmegy a másik oldalon, maximum, ha szerencséd van akkor a nagyszülők még tudnak ilyenkor kicsit segíteni nektek. Később az is kiderül, hogy ez a segítség áldás vagy átok! :)

Szerintem egyetlen egy férfitársam sem vitatkozna abban velem akinek már van gyermeke, hogy bizony az első 6-10 hét sok mindenben óriási toleranciát igényel. Mivel a feleségünknek ebben az időszakban minden pillanatát figyelmét és gondolatát a babának szenteli, így nem sok minden szól rólunk. Persze alapvetések igen, de a korábban nekünk szentelt odaadás sorrendjében második helyre kerülünk.

Kétféle esettel találkoztam eddigi életemben és nagyon nem volt ebben átmenet. Van olyan férfi, aki el kezd menekülni otthonról és igyekszik minél több időt tölteni a munkahelyén, vagy olyan tevékenységekkel, hogy talán éppen fürdetésre hazaérjen. A másik esetben a férfi legyűri ego-ját és alázattal beleveti magát az apai feladatokba. Keresi, hogy miben tudna segítségére lenni a családjának?

Hangsúlyozom, hogy nem ítélek el senkit azért, mert ez nehezen megy, hiszen ez tényleg nem könnyű férfi megélés belülről, hogy feldolgozd, hogy már nem csak rólad szól minden. Ráadásul az intimitás azon része sincs olyan módon jelen onnantól, amit megszoktál. Már az anyuka a melleit inkább a kisbabának adja többet, ráadásul nem is lehet köztetek szexuális együttlét az első pár hétben és ez is komoly frusztrációt okoz a férfiakban. Sőt tovább megyek ilyenkor jönnek még a találós kérdések megfejtésében való együttműködések, hogy mit akar a baba? Ebben persze aktívan együtt kell működnünk és számít is ránk a kedvesünk, hiszen ő velünk együtt jár a megismerés útján.

Kétség kívül embert próbáló feladat az anyukák részéről elsősorban ez az időszak, hiszen a legtöbbször ők azok, akik felkelnek esténként, vagy ha kell éjszakáznak a gyermekkel és simogatják a pocakjukat. Hála Istennek egyre több férfitől hallom, hogy próbálnak segíteni a párjuknak ilyenkor, de a legtöbben egy-két hónap után lemorzsolódnak az éjszakázásban arra hivatkozva, hogy bocsi anyukám, nekem holnap dolgoznom kell szöveggel.:)

Nincs is ezzel baj, de akkor hogyan tudsz segíteni a párodnak, hogy egyszerűbben menjen ez az izgalmas első pár hónap? Összeszedtem egy pár dolgot, amikről már beszélgettünk a barátaimmal a témában és remélem, hogy Te is hasznát veszed majd, ha még előtte állsz ennek az időszaknak!

furdetes.jpg

  1. Mivel a házimunkában való elcsúszás gyakori probléma ilyenkor az anyukáknál, hogy a mosás, főzés és takarításban nem mindig sikerül mindent megcsinálniuk, így sokat tudsz segíteni ezekben, ha félreteszed azt az éned, aki ehhez hozzászokott, hogy korábban ezt mind megcsinálták helyetted. Fogd meg a porszívót és segíts, vagy segíts a főzésben, de akár mindezt csinálhatjátok közösen is legalább egy újabb közös élményetek lesz!
  2. A legtöbb anyukának problémája van a testével a lezajló változások miatt, ha neked jár az edzés hetente kétszer, akkor segíts neki is ebben, hogy hogyan tudja megtalálni azt a minimum napi 30 percet, amit ezzel tölthet. Ilyenkor Te is foglalkozhatsz kicsit a gyermeketekkel.
  3. Mi férfiak természetesnek vesszük, hogy emberek között vagyunk egész nap, de ők a négy fal között 0-24-ben teszik a dolgukat. Nem mindig neked kell bevásárolnod. Néha hagyd, hogy egy-két órára ő is elmehessen a közértbe nélkületek. Ráadásul addig Te is ismerkedhetsz az új apa szereppel kettesben és közelebb kerülhetsz a kisbabádhoz, hiszen egymásra lesztek utalva. Bár a nők ezt nehezen teszik meg az elején, mert mindentől féltik a kicsit és nem szívesen távolodnak el tőlük, de azért mindenképpen próbáld ezt vele megbeszélni. Már önmagában az, hogy ez neked eszedbe jut örömet, fog neki okozni!
  4. Általában főleg, ha gyermek hasfájós vagy keveset alszik nagyon megterhelő számukra a kialvatlanság állapota. Ezért néha elég, ha csak annyit teszel, hogy Te viszed el sétálni a babádat és ráparancsolsz, hogy aludjon legalább egy órát, amíg Ti sétáltok. Ne legyenek illúzióid, ő majd ekkor akar minden házimunkát megcsinálni, de légy erős és határozott ne hagyd!
  5. A fürdetés és esti altatás mindig egy rituálé, minden kisbabás családban. Ilyenkor alakul ki, hogy ki mit csinál közben. Nyilván, Te fogod a fürdővizet intézni, amíg az anyuka előkészíti a babát, de a közös fürdetésnél nincsen szebb dolog. Miután a baba a pelenkázóra kerül sokat tudsz segíteni az anyukának. Elkészítheted a szopizós helyet, megágyazhatsz és gyorsan elpakolhatsz a szobában, vagy letesztelheted a légzésfigyelőt. Ez minden családban más és más, de sokat tudsz ezekben is segíteni!
  6. Mindenkinek kell a magával töltött idő, vagy mondhatnám mentális csendnek. Ez olyan állapot, amikor nem csak fizikálisan vagy egyedül, hanem mentálisan is. Hagyd, hogy legyenek ilyen pillanatok is a párodnak és persze gondoskodj a magadéról is, mert kell, hogy fel tudjátok dolgozni az anyai és apai, női férfi megéléseket valamikor. Legjobb, ha kicsit elküldöd sétálni a párodat lehetőleg a természetbe (ha van erre lehetőég), addig is ismerkedhetsz még az apaságoddal! ;) Hidd el nagyon fogja értékelni a párod!
  7. Sosem felejts el beszélni vele arról, hogy hogyan éli meg ezeket a változásokat ő nőként és anyaként! Gyakran nem marad idő arra, hogy beszélgessünk a párunkkal, mert a hajtásban erről feletkeznek meg a párok a legtöbbször. Szakíts rá időt, hogy beszélgess vele, ne csak a munkádról, sőt arról pláne ne! A fontos dolgokról inkább a bennetek lezajló érzésekről!
  8. A feldobott nagyszülők és rokon látogatok néha több bosszúságot okoznak, mint hinnénk. Nem a nő dolga, hogy konfrontálódjon ezekben a helyzetekben, hiszen Te vagy a férfi! A feleségednek pont elég a kisbabára koncentrálni, nem még az anyóssal és a családdal küzdeni. Légy figyelmes és ha látod, hogy a párod és a baba is fáradt már nyugodtan finoman, hogy ne legyen sértő haza lehet küldeni őket. Figyelj oda, hogy hogyan kommunikálsz, mert soha ne a feleséged fáradtsága, vagy a baba legyen az indok, hanem mert Te ezt így látod helyesnek! Elkerülheted a későbbi kellemetlen félreértéseket a családban! Nem is hinnéd ez mennyire fontos!
  9. Sokat tud segíteni a közös időmenedzsment, hogy beálljon a napirend a családban. Vedd ki Te is a részed benne és vállalj be időszakokat, ne feledd a gyermeknevelés nem csak az anya dolga! A fentieken túl segíts közös programok megszervezésében is és mozdítsd ki a feleségedet a négy fal közül sokszor!  A közös élmények sokat segítenek mindkettőtöknek! 21 nap míg szokássá válik valami! Tarts ki! ;)
  10. Legutoljára pedig ne add fel a próbálkozást a párodnál a szexuális téren sem, persze nem durván, de ilyenkor többet tehetsz az ügy érdekében, mint ő! A nőkben ilyenkor a szoptatás és egyéb hormonális dolgok miatt másképp dolgozik a libidó! Segíts neki is azzal, hogy türelmesen próbálkozol! Néha le fogsz pattanni, mert vagy bealszik, mire lenne rá alkalom, vagy fáradt lesz, vagy lesz más indok, de NE ADD FEL! Ráadásul ő is kap egy kis önbizalmat, hogy még mindig nőként is nézel rá! Lehet néha elég, ha megsimogatod és, hagyod, hogy a válladon aludjon el szex helyett!

Hidd el az apaság és anyaság nem rakéta tudomány, nem annyira bonyolult, mint amennyire elsőre látszik. A legfontosabb, hogy légy türelmes, kitartó, odaadó és figyelmes férj és apa. Csak annyit várj el a feleségedtől, amennyit Te is nyújtasz ezt sohasem feledd! Szép lesz ez az időszak is meglátod majd! Sok sikert és boldog pillanatot kívánok neked is hozzá! :)

Amennyiben neked is tetszett a téma, kérlek mondd el Te is, ezt hogyan éled /élted meg? Segítsünk férfitársainknak ötletekkel és tapasztalatainkkal! Köszönöm, hogy segítesz Te is! Lájkolj a facebookon és kövesd a témákat napról napra!

 

 

Címkék: Apa, Férj