100.000 lakcím nélküli állampolgár él Magyarországon! Te gondoltál rájuk, amikor szavaztál?

 154084676_58e77fb0fa-768x432.jpeg

Miközben a választások utáni mocskolódás kitölti az emberek életét és balról-jobbra, jobbról-balra bizonygatjuk, hogy vajon ki csalt? Ki nem? Miért utálom? Miért nem? stb. Addig szerintem kevesen tudnak róla az országban, hogy tavaly augusztusi (2017) adatok szerint 100.000 embernek bizonytalan, vagy nincs is érvényes lakcíme Magyarországon! Nem migránsok, nem külföldről jöttek, nem külföldön élő Magyarok, hanem többségében Hajléktalanok! Róluk mindegy, hogy milyen pártállású vagy, biztosan neked kellett döntened, hiszen a saját sorsukba (azt most hagyjuk, milyen okból kerültek oda) nem tudtak még beleszólni sem! Ez a magyar lakosság kb 1 %-a! A továbbiakban nem, már megírt cikkekre épülő tartalmat olvashatsz!

Ízelítő az adatokból:

  • Magyarországon összesen 70.808 embernek nincs érvényes lakcíme.
  • Összesen 4838-an kiskorút érint ez a probléma.
  • Magyarországon összesen 23.865 embernek van csak ún. település szintű lakcíme, ebből 6728 fő Budapest valamely kerületébe van bejelentve.
  • Magyarországon 5818 főnek csak tartózkodási cím van a lakcímkártyáján, vagyis nincs állandó lakcíme (hivatalos nevén lakóhelye).
  • Ami különösen megdöbbentő, hogy 1453 kiskorúnak van település szintű lakcíme annak ellenére, hogy ez a hatályos törvény és annak végrehajtási rendelete értelmében nem is lenne lehetséges.

Ezeket az adatokat a Város mindenkié szervezet kérte ki a BM-től és számolt be cikkében tavaly augusztusban róluk. Az index is leközölte a cikkét a témával kapcsolatban ezt követően, bár túl nagy társadalmi viszhangot nem kapott sem akkor, sem mostnában a téma!

Gondolj csak bele, hogy ezek az emberek minden nap harcolnak az életben maradásukért, miközben a legtöbben mellet verve mocskolódnak, tisztességes állampolgárokként gerjesztik a feszültséget és a meleg szobájukból fröcskölik tele a nyálukkal a social médiát. (mindig tisztelet a kivételnek) Családok és barátságok mennek tönkre stb. Na, nem közhelyeskedem tovább, mert erre a részére senki sem kiváncsi lassan...

Viszont!

Sokat olvashattunk róla, hogy magukat "mindenkitől képzettebbnek" érző honfitársaink a vidékieknek és az alacsonyabb iskolázottságnak tulajdonítják a választási eredményeket! Valószínű, hogy ezek zseni honfitársak azt sem néznék jó szemmel, ha ezek a hajléktalanok tízezrével szavazhatnának, hiszen jönne a sok klisé, hogy egy szürke barátért leszavazott stb.

Vajon ki dönti el ezeket? Miért ítélnek társadalmak a világban halálra tízezreket, nálunk is? Mert esetleg rosszul döntött valamikor és hajléktalanná vált?

Van egy alaptörvény bármilyen Istenben is hiszel, vagy nem: Minden élet érték! Azaz, ha nem akrnád, hogy szavazzanak, mert "büdös hajléktalan alkoholista mind", akkor vajon az a kérdés is felmerül benned, hogy felelősséget vállalj értük? Tegyük fel igazad van (mint, ahogyan a sajátodban mindig is az lesz) és ezek az emberek sosem kapnának szavazati jogot, mint ahogyan most is Te dönthettél a sorsukról. Másnap kimennél ápolni, segíteni őket? Tudod Kis Herceg szitu van! Kérj és megadatik, Te dönthetsz mások életéről, lesz hatalmad, vajon mit kezdesz vele? Esetleg járulékos veszteségnek tartod őket? Akkor Te sem vagy másabb, mint aki lenácizza a másikat és viszont! Ja, bocs elfelejtettem neked szabad!

Szóval ezt a cikket csak azért írtam meg, hogy felhívjam a figyelmed arra, hogy mi minden felelősség is terhel bennünket, akik itt élünk ebben az országban, amikor döntünk. Nem csak saját családunkról és szűkebb környezetünkről, hanem olyanokról is döntened kell, akik magukért nem tudnak semmit tenni ezen a téren. Egy társadalom fejlődésére az egyik legnagyobb hatással a benne lévő állampolgárok közös társadalmi szerepvállalása van! Érted ugye? Nem csak a közös tüntetéssel, hanem a segítségnyújtással is korellálnia kell! Tudod mi a rossz hírem? Hiába focizod át a problémát jobbról balra és vissza. Elhiszed, hogy ezek az emberek ezt akkor, amikor leguggolsz hozzájuk pont leszarják? Még eggyel sem találkoztam, aki azzal kezdte volna, hogy maga melyik párhoz tartozik, mert akkor bizony nem kell a forintja!

Ezzel szemben a kedves emberi szót, a nagy közös társadalmi figyelmet, emberséget nagyon hiányolják. Korábban már írtam erről egy cikket én is és forgattam egy kisfilmet is, Egy perc figyelem címmel. Esetleg, ha szeretnél fejlődni más irányban is, vagy érdekel a téma, akkor ajánlom figyelmedbe! (nem kötelező megnézned, ha nem akarod)

Kérlek, bármit is dönts valaha is társadalmi szempontból, jusson eszedbe, hogy nem csak kötelességed és fellelőséged van, hanem erkölcsi és morális hatása mindennek, amit teszel a közönynek is! Mindig gondolj arra, hogy a Te döntésed (szavazatod) további több tízezer olyan ember sorsáról is dönt, akinek ehhez jelenleg "nincs joga" lakcím hiányában, illetve saját életének erkölcsi és morláis döntéseinek, külső/belső indokok miatt is korlátozott a lehetősége. Mindig dönts felelősen és figyelj a melletted élőkre makro, mikro és nagyobb szinteken is! Az emberséged a legnagyobb értéked, ne pazarold el fölöslegesen mocskolódó kommentekre! Inkább tegyél valamit másokért!

A politikai mocskolódás legkisebb csíráját is kimoderálom ebből a blogból, mert ha nem vagy egysejtű akkor értetted a szavakat és a tartalmat! Ha egysejtű vagy akkor is szeretünk, mert a sokszínűségtől lesz kerek a világ! Csupán egy szabály van, hagyd otthon a pártkiskönyved, mindegy hova is tartozol és beszélgess tisztességel! Építs emberi beszélgetést a témához, hogy megtudhassuk, Te hogyan is látod ezt? Ma is köszönöm az idődet! ;)

FONTOS! EZ EGY SZPONZORÁLT TARTALOM! KÉSZÜLT A TE ISTENED MEGBÍZÁSÁBÓL,

mindegy melyikben is hiszel! ;)

...vagy nem...

 

 

Címkék: Férfi