Hegyi Zoltán - Shizoo interjú film

Utazás a kortárs irodalom világába...

 shizoo_foto.jpg

Hegyi Zoltán - Shizoo, Prágai Tamás díjas író, költő, slammer, blogger volt a vendégem, akinek írói munkásságába, életbölcsességeibe, privát életének mély szegmenseibe és a most kiadásra kerülő verseskötetébe is betekintést kaphattam. Ismét egy különleges ember, különleges életéről készült filmet szeretnék figyelmetekbe ajánlani. Az interjú film további értékét növeli, hogy Zoli privát médiatárából és az interneten fellelhető gyöngyszemekből is került az anyagba bőven.

Véletlenek persze nincsenek, - mondom én mindig, ha a hétköznapjaimra gondolok. Talán az sem véletlen, hogy miközben ezt a cikket írtam, találkoztam egy megemlékezésről az egyik social média felületen, amely emlékeztetett, hogy pont 140 évvel ezelőtt, a mai napon született Ady Endre. Miért is érdekes talán ez a gondolat? Aki ismeri Ady költészetét az tudja, hogy különleges hatással volt a környezetére és, ha csak az írásaira gondolunk, akkor én sem véletlenül gondoltam rá a mai napon, Pontosan azért, mert nyomokat hagyott bennem 100 év után is. Ha párhuzamot akarok vonni a kortárs irodalom és a múlt között, az biztos, hogy Hegyi Zoltán költészetének elemei, legalább annyira egyediek és valóságosak, és hagynak nyomot bennünk. Sokszor a humortól, a fanyar és húsig hatoló elemzéseken keresztüli felismerésen és a különleges képi valósághoz komponált irodalmi műremeken keresztül utaztatnak bennünket Shizoo írásai.

hegyi-zoltan.jpg

(Hegyi Zoltán - Shizoo - A Slam Poetry színpadán)

Felmerülhet benned is a kérdés? Bátor lennék e ezzel a párhuzammal? Lehet és vállalom! Pontosan azért, mert az biztos, hogy egyéniség a sorok mögött leírva és a színpadon állva is! Kevés annyira termékeny kortárs írót ismerhetünk, aki a reggeli kávét már verssel kezdi, vagy a gondolatokat akár biciklijén komponálva azonnal közzé teszi, vagy a Slam Poetry reflektorfényében tanítja a generációkat életbölcsességeivel. Amikor egy könyvszállító biciklis futárt meglátsz és persze, ha láttad ezt az interjú filmet, akkor mindent érteni fogsz a gondolatok szabadságáról is. Érteni fogod, hogyan működik egy emberben az érzés, ami a gondolatokon keresztül utat törve, testesül meg szívből jövő írásait az online pergamenre, vagy éppen papírra vetítve.

biciklis.jpg

(Hegyi Zoltán - Shizoo - A biciklizés szerelmese)

Ebben a hónapban jelenik meg verses kötete, amelyet az elmúlt húsz év munkásságból (1800 db vers) válogatott össze és publikál kötet formájában a Cédrus Művészati Alapítvány kiadásában és gondozásában. Mitől különleges a kötet? Attól, hogy olyan verseket tartalmaz, ami után meg kell állnod egy pillanatra és nem azért mert nem érted hanem, mert mély gondolatokhoz befogadásra is szükséged van. Azért, mert olyan író képek és technikák vonulnak fel benne, amitől önmagában is különleges a kötet kép-szöveg, szöveg-kép elrendezése. Mert olyan QR kód is bekerült a kötetbe, ami egy izgalmas meglepetést rejt az olvasó számára. (Olvasd el meg fogod érteni) Talán azért is, mert kiválló fotóművészek képei és azokra komponált vers remekek díszitik és teszik elbűvölővé az egész kiadványt! Ha az elejétől a végéig olvasod, nem tudod majd letenni, ezt garantálom!

shizoo4_full.jpg

(Hegyi Zoltán - Shizoo - A kötet borítóképe)

Beszélgettünk az életről, hitvallásról, férfiasságról, párkapcsolatról, meg nem élt apaságról, vallásról, hitről, írói technikákról, a képalkotás kontra írás gyönyörűségéről, a kötet megjelenésének körülményeiről. A filmet elsősorban Hegyi Zoltán - Shizoonak ajánlom elismerésem és nagyrabecsülésem jeléül! Ajánlom figyelmedbe ezt az interjú filmet neked is kedves olvasóm, amelyből olyan példát/páldaképet meríthetsz, amitől/akitől már érteni fogod, hogy miért szép az "avult műfaj", ahogyan Zoli a versírást fogalmazta meg az interjúban és, hogyan válhatsz Te is adott esetben igazi kortárs íróvá, költővé. Kalandra fel! ;)

 

Amennyiben tetszett a téma és szívesen elmondanád a véleményed az interjú és a kortárs irodalom témáján felbuzdulva, akkor ne fogd vissza magad és kommentelj! Köszönöm ma is az idődet! ;)

 

Rendhagyó könyvajánló!

Hegyi Zoltán - Shizoo kötete az alább linken előrendelhető / rendelhető meg:

https://hernadi-antikvarium.hu/shizoo