Hogyan tartsd meg férfiként az egészséges szerepeket a családban és a párkapcsolatodban?

Számos kapcsolati tanácsadó próbálja akár személyes tanácsadások, akár könyvek és előadások formájában megmondani, hogyan találd meg a tökéletes társad? Hogyan tartsd meg a párodat férfiként, vagy hogyan alakíthatsz ki kiegyensúlyozott párkapcsolatot, arról már egyre kevesebbet hallani? Én sem vagyok ilyen tanácsadó csak egy férfi, férj és apa, aki a saját bőrén tanulja mindezt, mint ti is.

child-1111818_1920.jpg

Minden statisztika azzal foglalkozik Magyarországon, hogy a kapcsolatok túlnyomó többsége viszonylag hamar és gyorsan vállással végződik. Rengeteg szétszakadt családdal és lelkileg sérült gyermekkel töltve meg a világot. Akkor mit is tehetünk férfiként mi azért, hogy azt a kapcsolatot, amit az elején lángoló szerelemtől fűtve kezdtünk meg és éltünk meg magasabb szintre tudjuk emelni? Mi a titok? Mitől lesz egy kapcsolat hormónikusra törekvő és feltétel nélküli szeretetté váló? Tartsatok velem és fejtsük meg együtt! Amennyiben legalább egy Magyar család és férfitársunk kapcsolatát meg tudjuk menteni, már megérte!

Valójában mindig az a legnehezebb dolog amikor két ember találkozik, hogy a kémai reakciókon túlmutatva összepárosítsuk az értékrendünket és persze elfogadjuk a különböző látásmódunkat, hiszen én férfi vagyok ő pedig nő, én is egyfajta személyiség vagyok és ő is. Gondolj csak bele, amikor gyermek voltál láttál számos szülői panelt arra vonatkozóan, hogy miként kezelik családon belül a férfi női szerepeket a szüleink és miként működnek, anyaként és apaként, egyenként apánk miként lesz férfi és anyánk nő? Ezek az alap panelek, amelyek kódolódnak a tudatalattidba ezeket, ha akarod, ha nem hozod magaddal és persze a családon belüli szokások, hogy hogyan oldunk meg egy helyzetet, vagy problémát, vagy érzelmi szituációt roppant fontos tényezők a meglévő kapcsolatunk megtartásában. Persze azok a gyermekek, akik csonka családban nőnek fel jelentős hátrányban vannak a szerepek megtanulásában, hiszen minden gyermek az utánzással kezdi a létét, de ha nincs mit utánozni, akkor bizony marad a környezet és a közeli férfiak és nők szerepeinek másolása.

Most ugorjunk az időben és már tegyük fel egy párkapcsolatban vagyunk. Van három olyan fontos tényező, amelynek kialakítása alapvető ahhoz, hogy képesek legyünk egy minőségi társas kapcsolatot kialakítani és megtartani. Éppen a fentiekben hozott panelek, a kiindulópontjaink. Viszont gyakran nem vesszük észre, hogy a párunknak is meg van a maga cucca, amit hozott a közös életünkbe. Bizony bizony eljönnek az első olyan pilllanatok, amikor összecsattanunk és megpróbáljuk önérvényesítéssel a saját értékrendünket, világnézetünket és akaratunkat ráerőltetni a párunkra. Majd elkezdjük észrevenni, hogy minél jobban erőltetjük a magunk világát egyre távolabb kerültünk egymástól és egy idő után, már eljutottunk oda, hogy társas magányban élünk. Sajnos ez a legtöbb magyarországi házasságra (párkapcsolatra) egyre igazabb, akár bevallják a párok, akár nem. Ez pont olyan, mint a múltkoriban tapasztalt eset a Velencén: a strandon a pár egymáshoz sem szólt egy órán keresztül, majd jött egy pillanat, amikor a nő megszólalt. Csináljunk egy bejelentkezést, összeálltak és egy kép elejéig mosoly, ölelkezés, aztán mehet ki a Facebookra. Mi jött ezután, ugyanott folytatták, mint előtte. Valóban ez a tökéletes kapcsolat? A külvilág ezt látja belőle, de kit akarunk áltatni vele?

Akkor mit tehetsz férfiként, hogy elkerüld a társas magányt, a szétszakadt család érzését és a válással (szakítással) járó férfi, és / vagy apai megéléseidet? Megpróbálok neked is egyfajta felismérst megosztani, hátha segíthet számodra is javítani a kapcsolatodon, házasságodon, vagy akár az apaságodon?

1. BIZALOM:

Ez a legelső alapkő, amire minden kapcsolat épül. Közhelyes, de e nélkül nem lehet erős várat építeni, mert leomlik. A bizalom nem csak a féltékenységre vonatkozó társadalmi sztereotíp megfogalmazásokat jelenti, sokkal inkább a legegyszerűbb dolgokat. Írok egy példát: Amikor vita hevében vagy a pároddal, akkor mindketten arra törekszetek, hogy érvényesítsétek a magatok igazát. Ekkor már a vita hevében eltűnt az ok, amiért belekezdtetek, mert már csak az a lényeg, hogy neked igazad legyen. Bizos volt már veled is ilyen szituáció? Elégtétel kell és elismerés, hogy "ugye megmondtam, hogy nekem van igazam"? Mire is jó ez? Mitől lesz több, vagy jobb ez az érzés, ha közben lenyomtad azt a nőt lelekileg, akit "elméletileg" szeretsz? Nyertél? Igen egy szócsatát, de vesztettél 3 métert a közelségetekből. Minél több a szócsata, annál jobban nő a távolság, amikor te az igazad keresed a vita hevében. Pedig az ami a lényeg, hogy ahogyan vitázol az is egy panel. Tanultad és alkalmaztad és sok esetben működik is, de valamiért a kapcsolatodban csak távolít?

Akkor mit tehetnél? Hát bizony, amikor kialakul egy vita, akkor figyelj oda, hogy melyik volt az a pillanat, amitől benned "benyomódott" a gomb és ha nem akarsz hazudni magadnak, (miért is tennéd) akkor elkezdheted megismerni a saját működésedet és tehetsz is érte. Sőt segítséget is kérhetsz a párodtól, hogy figyelmeztessen téged, hogy ÁLLJ, mert most nem jó széllel szállsz megint! Igen ám, de ehhez bíznod kell benne. Meglátod nem is olyan egyszerű ez, hiszen az ego mindig a kihívásokat keresi, mindig le akarsz győzni vele valamit, vagy valakit. Ezért a bizalom tiszta fogalmi szinten az a tökéletes "csend" állapota, amikor képes vagy elfogadni és befogadni mindazt, amit a párod közvetít feléd, mert bízol benne, mert akarod magadat és őt megismerni igazán. Persze csak, ha szereted? Ezt sokat lehet gyakorolni például, ha eljátszátok akár, mint egy activityt (megjegyzem poénos lesz és nevetni fogtok utána sokat), hogy hogyan viselkedik a másik fél egy ilyen szituáció kezdetén és közben? Megdöbbentő tükör lesz hidd el nekem, viszont látni magadat. Ehhez kell az elfogadás és befogadás megint csak, hogy ne ellenkezni akarj és megmondani, hogy ő rosszul lát, hanem elfogadni, hogy ő így lát téged. Ő valóban lát téged! Te sem láthatsz az ő szemével, akkor miért is kérdőjeleznéd meg? Hiszen bízol benne, minden síkon és téren. Ugye? Vagy a kapcsolatotok eljén kamuztál neki erről?

2. FIGYELEM:

Amikor már megvan a kialakult bizalom minden téren, akkor tudsz csak továbblépni erre a szintre a kapcsolatodban. Gondolj csak bele, amíg nincs bizalom és állandóan azon kattogsz, mit és miért mond addig ellenkezni akarsz, vagy akár azt keresed, hogy kivel, mit beszél és találkozik, addig nem leszel képes figyelni, hiszen a belső zaj a fejedben, a szívedben és a lelkedben meggátol, hogy érzékelj! Amint csend van a fejedben, a szívedben és a lelkedben, abban a pillantban képes leszel figyelni a jelekre, amiket a párod küld feléd. Itt jön be az a szint, amit a Gary Chapman az öt szeretet nyelv kapcsán már megírt a világnak. Azokat az eszközöket, amelykkel képes vagy adni, szeretetet és figyelmet. Ettől mindketten boldogak lesztek és azt kezditek el felismerni, hogy a kapcsolat egy nevetéssel és örömmel teli adakozás egymás felé. Persze veszélyeket is rejt ez a szint, hiszen ez a végső állomás, ahol még az egónk át akarja venni az irányítást. Megint gondolj csak bele, ha tudod hogy hogyan tedd boldogabbá a párodat, amitől ő úgy viselkedik, ami neked is tetsző, akkor maipulálható is lesz. Azt mondond és teszed, ami a kedvére való, de ez lehet akár rossz "kezekben" olyan, mintha kihasználnád a gyengeségét, hogy bízik benned és figyel rád. A bennünk férfiakban rejlő állandó hatalomvágy hamar az elme játéka lehet és nem a szívé. Nagyon vékony az a vonal, hogy ezt jól egyensúlyban tudd tartni és ne akarj uralkodni a fegyverekkel, amiket már ismersz és használsz, hanem csupán egyszerűen védelmezni velük.

A kapcsolatok túlnyomó többségében a figyelem hiánya, vagy a hamis "ál" figyelem okozza a konfliktusok többségét, hiszen a nő igényli a figyelemedet, de te mindig úgy akarsz figyelni, ahogyan azt te elképzeled és nem úgy, ahogyan neki ez valóban a figyelmet jelenti. Ettől ideges leszel, hiszen megideologizálod, hogy márpedig te vettél neki virágot és mindent megtettél, de ez a hálátlan perszóna ezt sem értékeli. Kezdj el figyelni a jelekre mindenre, amit a párod kibocsájt feléd és észre fogod venni a segélykiáltásait, a szeretet megnyílvániulásait, figyeld az érintéseit, vagy csak egyszerűen néha hallgasd meg. A hallgatás is a figyelem jele, ne akarj beledumálni, amikor a női megéléseiről beszél neked és pláne ne akard megmagyarázni helyette és neki szerinted mit kellene éreznie ebben a szituban? A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz, ha te ésszel meg akarod magyarázni, ő mit érezzen! Amikorra eljutsz oda, hogy a figyelmed stabil, akkor megint jöhet a level UP hiszen már bízol benne, figyelsz rá csak egy dolog hiányzik még a harmadik tényező az ...

3. EGYÜTTMŰKÖDÉS:

Amikor már egy olyan kapcsolatot sikerült kialakítanod, ami stabil bizalmi alapokon nyugszik és szeretetteljes adakozással és figyelemmel teli egymás felé, akkor képes leszel együttműködni is vele. Miért ilyen nehéz ez? Megint csak egy példa, hogy megértsd, mit is szeretnék ezzel mondani neked. Képzeld, el a párod oda áll eléd és közli, hogy szeretne kicsit kimozdulni anyaként otthonról, hiszen már két éve csak a gyermeketekkel foglalkozik és szeretné kicsit magát újra visszahozni a felnőtt világba. A legtöbb férfi ilyenkor azonnal ideologizálni kezd, hogy oké, de ezt tegye akkor, amikor te hazajössz a munkából, mert tudnia kell, hogy a pénzre szükség van (stb.), vagy elkezdünk feltételeket szabni, hogy ő hogyan tegye mindezt a kimozdulást? Pedig ő csak együttműködést kért tőlünk nem azt, hogy megmondjuk neki mit tegyen? Kitől kérhetné mástól, te vagy a férje (párja)? Ha megvizsgálod magadban az együttműködést, mint fogalmat, akkor most biztosan eszedbe jut neked is valami erről? Így van az a nőkkel is, nekik is van elképzelésük az együttműködésről egy kapcsolatban bármilyen hihetetlen is. :)

Ez a minőség az együttműködés az, ami a kapcsolatokat magasabb szintre emeli és lesz ezáltal sok évtizedet szeretetben eltöltő kapcsolatod. Ne legyünk álszentek megint csak 40 év házasság után már nem a szilaj bika leszel szimplán, hanem a biztos férfi a nő számára, aki egyben a bika, biztos alap, figyelmes társ és a tökéletes együttműködő nagyapa az unokákkal. A kérdés csupán az, hogy megéli e a kapcsolatod az együttműködés szintjét és a 40 év házasságot? Természetesen igen, de semmit nem adnak ingyen, a kapcsolatodért tenned kell minden nap. Minden pillanatban felülvizsgálni, hogy képes vagy e és akarsz e tenni érte, hogy ide eljusson? Ha te kurva vérű vagy, aki a nőkben csak zsákmány állatot és trófeákat látsz azzal sincs baj. Az a te cuccod! Egy dolgot viszont ne felejts el akkor sem, hogy a szexben úgyanúgy benne van a bizalom, a figyelem és az együttműködés! A férfiasság független a farokméretedtől, sokkal inkább ezektől a tényezőktől leszel férfi a párod szemében! ;)

Amikor képes vagy mindezekre, már érteni fogod a kapcsolatod lényegi működését, szépségét és az árnyoldalait is! Ne felejtsd el, ha apává válsz akkor ez a tétt sokszorozodik mindhárom területen! Az apaság éppen ezért egy igen kemény és férfias dolog, hiszen ott már a magad második helyre való besorolása és az alázat a családod felé méginkább megkívánja a figyelmedet és az együttműködés legmagasabb szintjét tőled. Nehéz? Igen az, bizton mondhatom. Őszinte leszek nehéz másodikká válni, osztozni a párunk figyelmén és szeretetén, de ez a legcsodálatosabb utazás, amit megteszel lelked lesötétebb és önző bugyraitól a fiaid szemében látott tűz felé, akik számára apa a Superman, az anyjukat szerető tökéletes férfi és a legjobb barát, akire mindig lehet számítani!

Minden pillanatban sikerül e így tenni? Bevallom férfiasan sok energia és idő, tele van akadályokkal. Néha elbukunk, néha önsajnáljuk magunkat, de a társunk mindig felsegít a padlóról hiszen figyel ránk, mert szeret, bízik bennünk, együttműködik és lefekszik mellénk a padlóra is, ha kell! Megnevettet ott a mélyben, hogy felemelkedhess...ez az igaz szeretet...tedd te is meg érte ugyanezt! Ne feledd a szív sohasem gondolkodik, mert erre képtelen, csupán érezni tud. Attól nem leszel kevesebb, ha néha nem ésszel, hanem érzésekkel kezdesz el kommunikálni. Nekem is nehezen megy, hiszen férfi vagyok, de megéri! Dimenzió ugrásban lesz részed a kapcsolatodban hidd el abban a pilanatban, ha megtanulsz bízni, figyelni és együttműködni szívből a pároddal...

Remélem tudtam neked is segíteni ezzel a pár gondolattal és felismeréssel, hogy jobbá tehesd te is a családi életedet és a párkapcsolatodat? Amennyiben neked is van észrevételed, vagy csak elmondanád mások javára a véleményed, ne fogd vissza magad és kommentelj! Köszönöm az idődet!

 

 

 

Címkék: Apa, Férj, Férfi