Egy sokak számára láthatatlan világ és ami mögötte van! - Videóinterjú harmadik rész

Part III.

Deák Andrással, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett és nemzetközileg is elismert művészével, a Duna Szimfonikus Zenekar vezető karmesterével beszélgettem. Arról, hogyan éli a minden napjait? A zenei pálya szépségeiről és nehézségeiről, feladatairól egy férfi, ember, apa és művész nézőpontjából.

A legtöbben már jártunk színházban, vagy komoly zenei koncerten és önfeledten élveztük az előadást. Talán fel sem tűnt, hogy a színpad előtti térben láthatatlanul, vagy részben láthatóan meghúzódik egy világ, amelyet még a műértők is csak ritkán szemlélhetnek belülről. Egy olyan világ, amely mögött emberek és az ő érzelmeik, megéléseik, kemény verejtékes, hosszú éveken keresztül tartó felkészülésük erre a pályára, húzódik meg.

A hang természetéből adódóan mindig tökéletes, mert minden hangnak összeállásából születik egy csoda, amely átadja a zeneszerzőjének érzelemvilágát és képet alkot a sok-sok együttes rezgés egy gyönyörű alkotássá. Viszont ezek a hangok semmit nem érnek, ha csak a papíron lejegyzett tintafoltok. Ezeket azok a nagyszerű emberek szólaltatják meg, akik képesek rá és megtanulták, hogyan tegyék ezt a lehető legtökéletesebb módon és eszközökkel.

A karmesterek, akik mindezt olyan természetességgel hangolják össze, amelynek Te legtöbbször csak a hatását érezheted a legbensőbb énedben. Azzal, amit és ahogyan kivált belőled. Mind tiszta szívű emberek és művészek, minden értelemben!

Deák András is egy ilyen igazi tiszta szívű művész és tanító a szó legnemesebb értelmében, nem mellesleg férfi, férj és családapa, aki az általa kitűzött célok, a munkássága és karmesteri életfeladatának tökéletesítésében éli mindennapjait példamutatóan.

Ezt a cikket és interjút Deák Andrásnak és az ezen a pályán leendő és jelenleg is aktív nagyszerű embereknek, művészeknek, zenészeknek ajánlom!

Az interjú sorozat a következő egy hétben több részletben megjelenik majd az olvasók számára. Bízom benne, hogy Deák András nagyszerű példáját és azokat a mély gondolatokat, amelyeket mindannyiunknak átad ebben az interjúban, majd Te is hasznosítani tudod, még akkor is, ha nem művész vagy!

A videóinterjú teljes anyagát itt nézheted meg vágatlanul, amennyiben nem szeretnéd megvárni a heti megjelenéseket.

 Deák András életrajza

 Deák András Budapesten született. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközép iskolában zongora és zeneszerzés szakon végzett. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola kórusvezetői szakán 1983-ban diplomázott, 3 évvel később, 1986-ban pedig a Kórodi András és Lukács Ervin nevével fémjelzett karmester szakon szerezte meg második diplomáját is. A főiskola mellett olyan nagy hírű nemzetközileg elismert professzorok irányításával képezte tovább magát, mint Franco Ferrara és Eötvös Péter, majd 1985-től 1991-ig a Salgótarjáni Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjeként kezdte meg karmesteri pályáját.

1991-óta áll a Duna Szimfonikus Zenekar élén vezető karmesterként. Ez idő alatt 13 új mű ősbemutatója fűződik a nevéhez melynek a Duna Palota és a Művészetek Palotája adott otthont. 1995-ben a Magyar Televízió Ferencsik János Nemzetközi Karmester versenyének döntőse volt. A 90-es évek második felétől számos rádió és tv felvételen irányította saját zenekara mellett az Interoperett Lehár Zenekar-át, és 2000-től kezdve pedig a Bogár István által alapított Budapesti Srauss Zenekar-t.

A Duna Szimfonikus Zenekar-ral két CD-t készített 1997-ben és 2006-ban. 1995-óta alapító és állandó karmestere a „Duna Koncert” klasszikus zenei sorozatnak, melynek célja, hogy segítse a Budapestre látogató külföldiek bepillantását a gazdag és kiemelkedő magyar zenei kultúra megismerésébe.

2000-óta rendszeresen visszatérő vendég karmestere a „Salute to Vienna”-nak, az Észak Amerikai kontinens egyetlen olyan újévi koncert sorozatának, mely Bécs városának hivatalos támogatását és elismerését is magáénak tudhatja. Az évek során fellépett a kontinens legnevesebb koncerttermeiben. Dirigált a Jack Singers Hall-ban Calgary-ban, a tekintélyes Kravis Center-ben West Palm Beach-ben, a Broward Center-ben Fort Lauderdal-ben, a Kennedy Center-ben Washington-ban, az Orchestra Hall-ban Chicago-ban, a Roy Thomson Hall-ban Toronto-ban, a Walt Diesney Concert Hall-ban Los Angeles-ben, vagy az Avery Fisher Hall-ban New York-ban. Vezényelte már a Calgary Philharmonikusok-kat, a Palm Beach Opera Zenekar-t, a Vancouver Opera Orchestra-t, a Baltimore Symphony-t, a Chicago Civic Opera Orchestra-t, a San Diego Symphony-t, és a Philadelphia Symphony-t is. Vendég karmesterként koncertmeghívást kapott a Chicago Philharmonic-hoz is. Európában dirigált már Finnországban, Szlovákiában, Németországban, Svájcban, Izraelben.

2006-óta rendszeres meghívott dirigens a Vienna Mozart Orchestra-nál Bécsben, évente több alkalommal is fellép a bécsi Musikverein-ben, a Konzerthaus-ban és az Staatsoper-ben.
A Vienna Mozart Orchestra-val járt Mexikóban, Bulgáriában, Belorussziában, Ukrajnában, Lengyelországban, Lettországban és Oroszországban.

Nemzetközileg is elismert művészi munkásságáért 2004-ben a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki; a zenei ismeretterjesztésben és az új koncertlátogató közönség nevelésében játszott kiemelkedő szerepéért 2013-ban Gramofon – zenei különdíjat, 2014-ben a kultúra és közművelődés terén kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként „Törökbálint kultúrájáért” díjat kapott.

Megtiszteltetés volt vele beszélgetni!

Amennyiben tetszett a téma és szívesen elmondanád a véleményedet, vagy elmesélnéd tapasztalataidat, megéléseidet férfitársainknak, akkor ne fogd vissza magad és kommentelj! :) Kövesd a témákat napról-napra! Maradj velem! Köszönöm az idődet!

 Megjelent részek:

Dr. Man & Deák András Videó Interjú I. rész nézd meg ITT

 Dr. Man & Deák András Videó Interjú II. rész nézd meg ITT

 

Forrás: www.dunapalota.hu, www.dunaszimfonikusok.hu 

 

Foto: pixabay.com

dr_man_deak_andras_interju_iii_resz.jpg

Címkék: Arcképcsarnok