Üzenet az ókorból a magyar férfi közéletnek és a politkusoknak, hogy ők is megértsék!

Lao-Ce Út és Erény könyve alapján...

Úgy vélem itt az ideje egy kicsit rávilágítani a közélet olyan szereplőire is, akik jelentős befolyással vannak tömegekre, a tömeg erkölcsre és elméletileg példát kellene mutatniuk az emberek számára nem csak azzal, amit mondanak, hanem elsősorban azzal, ahogyan élnek és viselkednek! Ráadásul ők is többségében férfiak és nem utolsó sorban a politikusok.

lao_ce.jpg

Nemrégiben láttam egy televíziós beszélgetést, amelyben xy párthoz tartozó férfi politikusok nyilatkoztak egy adott témában. Lesokkoltak a látottak. A kommunikációs eszköztáruk sem volt túlságosan gazdag, érzelmi intelligenciájuk egyenes a 0 közelében lehetett, az intelligencia szintjük pedig, nyomdafestéket nem tűrő lenne, ami elsőre szembe jutott. Azok a megnyilvánulások, amelyeken keresztül megnyilatkoztak egyenesen kivágta az erkölcsi, etikai és morális biztosítékomat. Nem tudtam eldönteni, hogy sírjak azon, hogy ma a férfi közéleti szereplők túlnyomó többsége  analfabéta, vagy nevessek azon, hogy mennyire nagy az Isten állatkertje. Egyértelműen látszott, hogy olyan dolgokról beszélnek, amihez valóban nem is értenek. Természetesen nem lenne ezzel baj, de a szorgalom apró csírája sem látszott, hogy esetleg készültek volna a beszélgetésre, vagy utánaolvasnak a témának, ha már meghívták egy országos médiumba őket.

Azt hiszem ott fogalmazódott meg bennem igazán, hogy ezt a cikket megírom. Azt csak remélni tudom, hogy ha történetesen elolvassák majd ezt az írást, akkor mentális és érzelmi gyarapodásban lehet részük. Abban is csak reménykedni tudok, hogy megértik a sorok mögött rejlő tartalmakat és nem volt problémájuk már gyermek korukban sem a szövegértéssel.

Anélkül mondom ezt, hogy próbálok nem ítélkezni senki fölött, hiszen az hogy ott vannak a közéletben az sokak érdeme, de legkevésbé az övék. Éppen ezért segítségül hívtam Lao Ce - Út és Erény könyve művét, ahhoz, hogy üzenjek a férfi politikusoknak, hogy ők is megértsék milyen eszköztárral és gondolkodással tudnának példát mutatni a mai kor emberének. A hab a tortán, hogy a mű a  i.e 6. században íródott, de valahogyan, mint ahogyan a nagy művek többsége ez is elévülhetetlen.

Tisztelt politikai, közéleti szereplők, fogyasszátok és emésszétek a gondolatokat egészséggel, önmagatok fejlődése és mindannyiunk érdekében!

  1. "Az edényt agyagból készítik, de a benne lévő üresség teszi hasznossá. A kézzelfogható dolgok mindig kétségtelen előnyökkel járnak, de az üresség teszi használhatóvá őket."
  2. "Az igaz szavak nem kellemesek. A kellemes szavak nem igazak."
  3. "Nemcsak azért vagyunk felelősek, amit teszünk, hanem azért is, amit nem teszünk meg."
  4. "A nagy nép olyan, mint a nagy ember. Ha hibát követ el, felismeri. Ha felismerte, beismeri. Ha beismerte, kijavítja és aki rámutat a hibáira, azt a legjóságosabb tanárának tekinti."
  5. "Aki bizonygat, az nem bizonyít, aki győzködik, az nem meggyőző."
  6. "A sérthetetlenség eléréséhez a legfontosabb a mértékletesség. Az önmegtartóztatásnak korai szokásnak kell lennie. Ha korai szokás, akkor a jótettekben megerősödik. Aki megerősödött a jótettekben, annak semmi sincs, amin ne tudna felülkerekedni."
  7. "A tapasztalt ember tanítómestere a tudatlannak. A tudatlan ember: amin a tapasztalt dolgozik. Az, aki a tanítóját nem tiszteli, és nem szereti azt, amin dolgozik, tévedésben van, bármily eszes ember volna."
  8. "Tudni a nem-tudást, ez a legbölcsebb."
  9. "Az igazán jó vezetőt az dicséri, ha élete végén az emberek azt hiszik, hogy ők maguk egyedül vitték véghez azt a bizonyos dolgot."
  10. "A bölcs...Alkot, s magának semmije sincs. Munkál, s jutalomra nem számít...és mert sohasem igényel semmit, sohasem veszthet semmit."
  11. "Ha tudásra akarsz szert tenni, naponta gyarapítsd az ismereteidet. Ha bölcsességre, naponta válj meg néhánytól."
  12. "A bölcs: hátrahúzódik, ezért halad, nem őrzi magát, ezért megmarad."
  13. "A győzni tudó nem támad, a vezetni tudó alázatos."
  14. "Az út, amiről beszélsz, nem az, amin jársz."
  15. "Az arannyal és drágakővel teli termet senki sem tudja megőrizni. Aki gazdagságával és előkelőségével kevélykedik, maga zúdít magára szerencsétlenséget."
  16. "Aki lábujjhegyre áll, nem áll szilárdan; aki (túlságosan) nagyot lép, nem halad előre; aki magát mutogatja, nem ragyog; aki bizonygatja kiválóságát, nem tartják kiválónak; aki előre dicsekszik, nem szerez érdemeket; aki megköveteli magának a tiszteletet, nem lesz elismert vezető."
  17. "Aki nem veszíti el a helyét, az sokáig él. Aki pedig meghal, de nem felejtik el, az halhatatlan."
  18. "Nincs nagyobb bűn a sok vágyakozásnál. Nincs nagyobb szerencsétlenség, mint nem tudni, mikor elég, s nincs nagyobb veszedelem, mint nyereségre vágyni. Ezért aki meg tud elégedni azzal, ami elég, örökké elégedett lesz."
  19. "Egyenesség vezérli az országot, csak a háború kíván ravaszságot."
  20. "A bölcs...egyenes és mást meg nem rövidít, önzetlen és mást meg nem károsít, igaz és semmit meg nem hamisít, fény, de nem vakít."
  21. "Az ég örök, a föld maradandó. Az ég és föld azáltal lehet örök s maradandó, hogy egyikük sem önmagának él. Ezért képesek örökké élni. Ugyanígy a bölcs ember önmagát a háttérbe helyezi s így kerül előre, önmagával nem törődik, s így őrzi meg énjét. Nem igaz-e, hogy egyéni érdekeit éppen azáltal tudja betölteni, hogy nincsenek egyéni érdekei?"
  22. "Távozz el magadtól, hogy eljuss magadhoz!"
  23. "Az orchidea nem veszíti el illatát, csak mert senki sem szagolja, a csónak nem süllyed el, csak mert senki sem ül benne. A bölcs nem hagyja el az Utat, csak mert senki sem ismeri azt."
  24. "A jó hadvezér nem harcias, a jó harcos nem haragos."
  25. "Ha nem becsülik meg a kiválóakat, akkor a nép közt nem lesz marakodás. Ha nem tartják nagyra a nehezen megszerezhető vagyontárgyakat, akkor a nép közt nem lesz többé rablás. Ha rá sem néznek arra, ami felszíthatja vágyukat, akkor a nép közt nem lesz többé felfordulás."
  26. "A folyók és a tengerek azért nyerik el száz és száz hegyi patak hódolatát, mert mélyebben fekszenek, mint emezek, tehát uralkodni tudnak a hegyi patakok felett. Így a bölcs is, aki az emberek fölött akar állni, alájuk helyezi magát; ha előttük akar járni, mögéjük áll. Ilyen módon, bár felettük van a helye, nem érzik a súlyát, és bár előbbre való náluk, létét nem érzik sérelemnek."
  27. "A bölcs (...) alkot, de művét nem birtokolja, cselekszik, de nem ragaszkodik, beteljesült művét nem félti, s mert magának nem őrzi, el se veszíti."
  28. "Tudni, vagy nem tudni. Melyik félelmetesebb? Aki sokat tud, sokat veszíthet. Aki nem tud semmit,mindent elveszíthet."
  29. "Ahol sok a könnyű, ott sok a nehéz. Ezért a bölcs nem kerüli a dolgok nehezét, az erőlködés mégse veti szét."
  30. "Ne a változástól, az állandóságtól félj!"
  31. "Minél több a törvény és parancs, annál jobban elszaporodnak a rablók és tolvajok."
  32. "Aki nem hisz, annak mások sem hisznek."
  33. "Aki kapni akar, az tanuljon meg adni."
  34. "Okos, aki érti az embereket; aki önmagát érti: ihletett. Hatalmas, aki másokat legyőz; aki önmagát legyőzi: erős."

    Azt hiszem ehhez nincs is több hozzáfűznivalóm....talán csak annyi, ha egy országot akarsz képviselni legyél rá méltó, ha embereket akarsz képviselni legyél Te is ember, ha eszméket és ideológiákat akarsz az országgal és az ott élő emberekkel megértetni, legyél alázatos azzal amit vállaltál, mert senki nem kényszerített rá, hogy közéleti személy vagy politikus legyél. Ezt Te választottad! Ha választottál és még, mindig folytatni akarod, amit megkezdtél, akkor Tedd félre a hamist, tanulj másoktól, tanulj könyvekből, tanulj a hibákból, legyél őszinte és megkérdőjelezhetetlen a tetteidben és mutass példát! Mindenki, Te is én is megítéltetünk majd, viszont ne feledd minden kurvaság kiderül egyszer (ahogy ezt szokták mondani), élj úgy, hogy ne kelljen magyarázkodnod sohasem! Ennyire egyszerű, ha meg nem megy, akkor ne ne legyél közéleti szereplő és pláne nem politikus! ;)

    Amennyiben tetszett a téma akkor mondd el Te is a véleményed és segítsd a közéleti szereplőket a fejlődésben kommentjeiddel! Maradj velem és kövesd a témákat napról napra! Köszönöm az idődet! ;)

     

Címkék: Férfi