Mi köze a sörhasnak a japán kultúrához?

szamuraj.jpg

Van egy kedves barátom, aki egyszer azt mondta nekem, hogy szerinte minden emberi lény, aki házasságot köt metamorfózison megy keresztül egy pár év elteltével. Ugyanis a férfiak megpocakosodnak, a nők pedig elsárkányosodnak. Némi iróniával, túlzással és persze kellő humorral azért valljuk be sokaknál előfordulhat a jelenség. :) Mivel ez egy komoly téma úgy vélem szenteljünk neki kellő figyelmet a továbbiakban.

...Helyszín: Japán. Idő: mondjuk a 11. század

Az ősi japánban élő harcos férfiak a szamurájok számára nagyon fontos volt a hara és az ezzel kapcsolatos összes tényező. Idézem: "A japán szóhasználatban a hara nem csak hasat, gyomrot, de szívet és értelmet is jelent. Mi is hát valójában a hara? Néhány írásban pusztán a hassal vagy az energiaközponttal azonosítják. Valójában a törzs elülső részén lévő teljes lágy rész elnevezése a hara, melyet a lengő bordák, a szegycsont, a csípőlapátok és a szeméremcsont határol. Ezen a területen megtalálható valamennyi létfontosságú belső szerv: a máj, az epehólyag, a gyomor, a lép és hasnyálmirigy, a vékonybél és a vastagbél, az ivarszervek és a húgyhólyag." (Forrás:http://siacu.blogspot.hu/)

Rengeteg időt töltöttek saját szellemük, értelmük és testük edzésével és pallérozásával. (Ha láttad már az Utolsó szamuráj filmet és rémlik a Katsumoto név, akkor egyből érted, ha nem láttad még, akkor nézd meg a filmet, javaslom!) Az a belső erő, amit a hara-ban összpontosítottak az egyik legfontosabb dolog volt számukra, hiszen indult ki miden férfi erő és energia, amit a harcban, magánéletben, családban, emberi kapcsolatokban, értékrendben és saját belső felfedezésükben is kamatoztatni tudtak. Mindenki ismeri talán a harakiri kifejezést, ami a japán szamurájok rituális öngyilkossága, amely a szégyentől való megtisztulást szolgálta. A harakiri, (vagy japánban inkább szeppuku-ként használt kifejezés) elkövetője dicsőséges halált halt, családjának nem kellett szégyenkezni. Szeppukut csak szamuráj követhetet el az ura (a daimjó) engedélyével. Ha az elkövetett bűn nagyon súlyos volt, megtagadhatták a szeppukut a szamurájtól, és egyszerű kivégzésre ítélhették. Ebben az esetben szégyenétől nem szabadulhatott. Megfosztották minden erejétől is egyben és nem halhatott, meg igazi férfiként.

...és most szűkítsük a távolt a mai korra. Helyszín: Magyarország. Idő:2016.

Valójában, hogyan kapcsolódik a magyar férfiak sörhasa, mint népbetegség a japán kultúrához és a szamurájokhoz?

Mint, ahogyan korábbi témáim között is fejtegettem a félelem, elvárások tekintetében és a számos férfi kommentelő által is visszaigazolt tézisekben, bizony nagy az összefüggés a hara-val. A magyar férfiak ezek szerint a saját erőközpontjukkal (de egyben érzelmi, testi és értelmi tekintetben is), sajnos nagyon nincsenek rendben. Sok a belső elnyomott feszültség, lenyelt és ki nem adott düh, a feldolgozatlan negatív megélések, a nagy fokú munkahelyi stressz, a különböző elvárásoknak való nem megfelelés, a párkapcsolatokban meg nem élt férfiasság és sorolhatnám hosszasan az okokat. Ezek mind okoznak elváltozásokat első sorban a szellemben és értelemben, amelyek fizikai jeleiként, pótcselekvések, szenvedélybetegségek áldozataivá válhatunk. Mondhatnánk úgy is, hogy a mi hara-ink kissé megterebélyesedtek.

Nemrégiben nézegettem a témával kapcsolatos anyagokat a neten és elég sokat is próbálok ebben a kérdéskörben is olvasni és tájékozott lenni. Számomra egyértelmű párhuzam vonható le, hogy a mai kor férfiaival, velünk bizony súlyos problémák vannak hara ügyben. Amíg a szamuráj harcos szentelt időt a szellemére, testére és értelmére, addig a mai kor magyar férfiainak ez nagyon nem jön össze. A sok-sok feszültséget okozó tényező, az időhiány érzése miatt szinte garantált, hogy bekopogtat valamiféle rákos megbetegedés is a képbe, csak úgy meglepetés vendégként, ha nem foglalkozol kicsit többet magaddal és a belső erőddel. Ha a fentiekben megnézed a hara milyen szerveket ölel fel és mik a tipikus férfi népbetegségek ma Magyarországon, akkor észre fogod venni, hogy bizony a férfi erőnkkel ténylegesen nagy baj van! Hiszen, ahogy a keleti orvoslás mindig is azt mondja, hogy a szellem egészsége a test egészsége és persze fordítva, akkor bizony itt nem párhuzam van a dolgok között, hanem kőkemény összefüggés!

Sajnos el kell mindenkit szomorítanom, aki fejvesztve rohanna a gyógyszertárba hara pótlóért, az igen fejlett gyógyszeriparnak belső erő kapszulája nincs még forgalomban és nem hinném, hogy valaha lesz is. Bár Xanax formájában már régóta piacra dobták a belső erő tompító szereket és ide sorolnám a kannás borokat is amelyeket gyakran veszünk be mi férfiak tévesen erőpótlásra, de sajnos hosszútávon bizony nem lesz gyógyír a hara problémáinkra.

sorhas.jpg

A sörhas, mint tünetegyüttes már csak okozata az igazi problémáknak és ha tovább boncolgatjuk a szimbolikáját a dolognak, akkor elég erős vizuális jelzés is arra vonatkozóan, hogy tenned kéne valamit magaddal, a férfiasságoddal, de nevezhetjük férfi erőddel, de baromi gyorsan! Ráadásul ezt mások is érzékelik rajtad kívül és szinte biztos, hogy már valaki neked ezt, valamilyen formába szóvá is tette, hiába tagadnád! Persze az életmód tanácsadók rád beszélnék az update kaját, meg a diétát, egyéb alternatív gyógymódot a testi tünetek javítására. Sok bullshit-et, de az igazi okot belülről, csak mi férfiak tudjuk megszüntetni, hogy visszatérjen a hara-ba az életerőnk és a férfiasságunk, de ez csak tudatossággal működik!  A mozgás is kell, meg a táplálkozásra való odafigyelés ezzel persze én is egyet értek, de leginkább azt hiszem, a japán szamurájok nem a Norbi update-től lettek volna igazán férfiak, meg a havi kondibérlettől.

Akkor mit tehetsz magadért, hogy ne legyen sörhasad? Volt egy olyan szokás a harcosok között, amit Mauna-nak neveztek. Ez a tudatos csend, amikor nem beszéltek, hanem erőt gyűjtöttek és tartalékoltak is egyben. Akkoriban komolyan hittek abban, hogy a beszéd kimerít és elveszi az erődet, a valós igazi erődet. Éppen ezért törekedtek rá, hogy, amikor a Mauna intézményét gyakorolták tudatosan, akkor figyeljenek befelé is. Azt vallották, ha mértékkel beszélsz a szavaidnak súlya lesz és egyfajta mentális tudatosságot élhetsz meg. Igen ám drága férfitársaim, de kicsit én úgy érzem, hogy nekünk ez nagyon nem menne mostanság. Túl sokszor beszélünk, amikor nem kéne, amikor meg kellene, akkor hallgatunk. Figyelni befelé tudatosan? Inkább nézünk le egy feneketlen kútba, mint befelé önmagunkba! Meg is kövezhettek érte, de szerintem ennek ez a fő mondanivalója! Figyelj a benned rejlő változásokra, tanulj meg csendben befelé figyelni és ha megtaláltad a lelki eredetét Te miért növesztettél sörhasat, akkor tegyél érte bármit, mindegy mit csak cselekedj, felőlem nekikezdhetsz diétázni is, mert akkor már legalább elindultál valamerre az ügy érdekében! Bár a segítség kérést, mint fogalmat a férfiak általában nem ismerik, ezt már gyermekkorban törölték az agyunkból, azért érdemes szerintem akár pszichológus vagy más szakemberhez is fordulni, ha kicsit súlyosabb a tünetegyüttes, amit felfedeztél magadban. ( Pl: az alkoholizmusod okaira gondolok)

Hangsúlyozom nektek, hogy a fenti párhuzam nem tudományos disszertáció, valamint nem kívánok doktorálni a témából, sem pedig a Nasa tudományos összefüggéskutató intézetében dolgozni, csupán saját agyi kombinatorikám szüleménye és próbálok figyelni a jelekre a világban! Szerettem volna nektek logikusan, érvekkel a párhozamot lefesteni. Aki pedig már a tudatosság fellegein szárnyalva túl van ezen a felismerésen, annak remélem nem volt unalmas újra szembesülni vele! Aztán ki-ki vonja le magának a konklúziót és gondolkodjon el vajon van e valami igazság a fentebb írottakban! Amennyiben egyet értesz velem, akkor itt az idő barátaim Mauna-ra fel és le a sörhasakkal! ;)

Bízom benne, hogy érdekesnek találtad a témát és amennyibe szívesen elmondanád Te ezt, hogyan éled meg férfiként, vagy csak szimplán van véleményed róla, akkor ne fogd vissza magad és kommentelj! Biztatásként egy lájkot és egy megosztást is tehetsz mellé, hogy népszerűsíteni tudjuk a témákat és elgondolkodtatni férfitársainkat! Köszönöm az idődet!

 

 

 

Címkék: Férfi