A manipulátorok korában élünk!

amazing-736885_1280.jpg

Biztosan láttad már magad előtt azt a képet, amikor az ember végigsétál egy arab piacon és mindenki el akar adni neki valamit? Megy az alkudozás és repkednek az árak! Van, amelyik árus ügyesebben, valamelyik kevésbé tud manipulálni, hogy vásárolj, de a vége úgy is az, hogy vásárolni fogsz! Nincs ez másképpen a mai online világban is, ahol a Te pénzedre feni a fogát mindenki, csak más csomagolásban adja el neked! Kik ezek a háttérben rejlő „szakemberek”, akik a manipulációt segítik? Mi motiválja őket és téged? Hogyan tudod tőlük magad megvédeni? Mai írásomban erre kerestem a válaszokat! Tarts velem!

Ma, ha van egy ötleted, akkor a legtöbbször eljutsz odáig, hogy mit szeretnél és még addig is talán, hogy miért? A legtöbbször a hogyanokkal van problémád és ilyenkor elkezded bújni a netet segítség után. Hamar szembe fogod találni magad a sok segítő online marketingessel (ma, aki már látott Facebookot, azzá válik), trénerrel, motivátorral, coach-al és még sorolhatnám a szakmákat. Természetesen előre szeretném leszögezni, hogy ezekben a szakmákban is vannak tisztességes freelancerek és cégek is! Szóval, akinek nem inge az ne vegye magára!

Tehát adott az ötleted és megtaláltad látszólag, amit keresel. Először is figyeld meg, hogy ezen szakmák legtöbbje, a hiányfókuszra épített pénzelszívó rendszer, ami abból él, hogy a tudatlanságodat, naivitásodat, vagy éppen a befolyásolhatóságodat hamar felmérik és véletlenül pont azt mondják neked, amire vágytál. Majd eltelik kis idő és már fizetsz, és csak fizetsz és a változás az semmi. (vagy csak minimális) Melléd szegődik egy vállalkozófejlesztő arc (cég, tréner, coach stb) a fenti szakmák közül és megmondja neked a tutit. Hallod majd sorra a sikertörténeteiket és, hogy ők mennyi céget vezettek már sikerre és az övék mekkorát növekedett. bla…bla..bla…amitől te motiváltabb leszel. (látszólag) Őszinte legyek? Ennél a résznél gratulálni kell és rákérdezni, hogy ez kit is érdekel? Hiszen Te a saját ötleted miatt jöttél. Ne felejtsd el, hogy ezek az emberek képzettek és ezt a manipuláló képességüket tökélyre fejlesztették már, ráadásul ismerik a birkaképzőket a social médiában, hogy minél nagyobb legyen az ismertségük! Mivel lassan mindenki "csak" gazdagságra vágyik munka nélkül, így van merítésük bőven! Hiszen ők is ebből lettek gazdagok! Vagy nem? Ekkor jönnek az ígéretek és a chekpointok, amelyeken rendre elvérzel és minden tali után egyre többe kerül neked, hogy butának látszol. Ez is a manipulálás része, észre sem veszed, de egy sikerkönyvet vettél, amit éppen ő írt a sikeres vállalkozásról. (véletlenül) Vagy egész előadássorozatra fizettél elő, amitől jobban égsz le anyagilag, mint négy éve.

Majd miután már téged is edzenek, a cégedet is építik, aztán eljön az a pillanat, hogy belekezdesz az ötletedbe és óriási lendülettel nyomod. Eltelik egy-két hónap és kifogy a muníció, ezért rohansz a megmentő korábbi arcokért, akik még több pénzért cserébe újra megmondják a tutit. Jönnek az újabb sikerkönyvek, és az előadások sorra és sorra. Akár részesedést is adsz nekik! (láttam már ilyet) Csak most még többe fog kerülni. Kb egy év után, már észreveszed, hogy megtanultál manipulálni és eladni, ismered a hirdetési szokásokat, célközönséget építesz a Facebookon és alkalmazod, mindazt, amit a manipulátoroktól tanultál. Elkezd jönni a pénz, a siker és a hírnév. (az övék)

Itt jusson eszedbe újra az ötlet, ami még tiszta volt a fejedben, amikor megszületett, de mára már Te is abból élsz, hogy szebbnek akarsz látszani, mint amilyen vagy. Most mondhatod ilyen ez a világ, de tényleg ezt akartad? Ennyit ért az ötleted, hogy sémákat felhasználva, csupán eladás technikai és marketing trükköket bevetve gazdag lettél? Hol vagy Te, mint ember az ötleted mögött? Észre fogod venni, hogy a manipulációképzőben ötössel diplomáztál! A leckét megtanultad! Akkor végül is kimondhatjuk, hogy Te nem is vagy egyedi, csak egy szobor, amit kifaragtak?

Mit tehetsz a szűz ötlet pillanatában? Például választhatsz más utat is!

Dönthetsz úgy is, hogy először megkérdezed a szűkebb baráti körödet, szűk családot és picit beavatod őket. Talán régebb óta ismernek, mint bárki más. Fogadd be a tanácsokat és ne értékeld akkor őket egyből. Aludj rájuk egyet, kedved ne veszítsd el a kétkedőktől, lesznek bőven. Majd kezdj el önmagadban, önmagaddal beszélgetni! Teremts magadnak mentális csendet, ahol kizárod az élet csacsogását. Figyeld a belső hangokat az ösztönöd hangjait. Ismerd fel magadban, mire jelez az elméd, mivel ellenkezik, mivel ért egyet a szívedben megjelenő és az elmédben kikristályosodó ötlet?

Kezdj el jegyzetelni mindent, amit tapasztalsz magaddal kapcsolatban! Ha ismered magad, akkor kevésbé fognak téged manipulálni mások! Vesd be magad egy-két light-os „szakembernél” és figyeld a saját reakcióid. Mikor és mire, mit reagáltál? Használj diktofont is, ma már kérheted, hogy kitedd az asztalra, hogy ne kelljen jegyzetelned és jobban tudj figyelni magadra és a szemben ülőre! (nem gáz) Menj haza és értékeld a beszélgetést! Mi fogott meg és miért? Hol találkozik ez az ötleteddel? Állítsd fel saját fejlődésed eszköztárát! Mit kell elolvasnod, megtanulnod, hogy sokkal jobban képbe lehess azzal, amit megálmodtál? A legfontosabb sose csacsogj fölöslegesen, inkább kérdezz! Mindig kérdezz! Gyűjtsd az információkat! Az információ hatalom, ráadásul minél jobban fejleszted Te saját magad, annál jobban szűkül azon „szakemberek” száma, akikre már rákeresel! Észre fogod venni, hogy Te egyedül képes vagy belső erőt meríteni saját magadból és a tárgyaló felek, akikkel beszélsz egyre jobban izzadnak és peregnek le, attól, hogy Te nem vagy birka. Te egyedi és megismételhetetlen ötlettel ültél le beszélni velük, sose felejtsd el! Ne alkudj meg soha szép szavakért és ígéretekért!!

Ez lesz az a pont, amikor megtalálod azokat az igazi szakembereket, akik tényleg tudnak, mernek, akarnak és tesznek is érted. Onnan ismered fel őket a legjobban, hogy rengeteg információt és segítséget kapsz tőlük INGYEN! Hidd el, ekkora már ki tudod szűrni a 10-ből 8 kókler pénzlehúzó manipulátort! Sose felejtsd el, csak az nem osztja meg veled a tudást, aki butább nálad! Az okos ember nem fél a tudásmegosztástól ingyen. Sem attól, hogy te lehagyod őt! Mert mi is történik? Ha Te lehagyod őt tudásban, akkor te okosabb vagy, ezért sosem fogod elfelejteni, kinek köszönheted a kezdő lökést és kitől tanultál, ezért együtt fogtok fejlődni, együtt építitek a jövőt ahol a tudás és a pénz csak az eszköz, de nem a minden! (hosszú munkakapcsolatok és sikertörténetek) Ekkorra már van fejlődés, szakmai és emberi együttműködés, amivel mindkettőtök megelégedésére a pénz is mellé párosul majd, ettől meg pláne ne aggódj! Azt is észre fogod venni, minél inkább ezt az utat választod, egyre több olyan ember fog jönni az életedbe (véletlenül), akik felgyorsítanak, mindent, mint egy rakéta! Ha meg megosztottad vele a tudást és mégsem követi azt, Te nem kértél pénzt érte, csak segíteni akartál! A döntés az övé volt, tehát Te nem veszítettél semmit, ő viszont mindent, mert nem fogadta meg a tanácsaidat! (Charma is a Bitch, ez már nem a Te cuccod) Gyűjts együttműködőket és csak értékes emberekkel vedd körbe magad az ötleted kapcsán, akiket felhívhatsz ingyen is bármikor! Óvakodj attól, aki ajándékkal érkezik! Aki túl sokat ígér neked, az neked mindig sokba fog kerülni, nem csak pénzben feltétlenül!

Köss sikerdíjas megállapodásokat! Aki nem akar sikerdíjban részben, vagy egészben veled dolgozni, azokat kerüld! Légy magaddal kritikus, másoknál soha ne ítélkezz és adakozz! Nem is hinnéd, hogy az adakozástól, mennyivel jobban fogod magad érezni, hiszen szabad akartból, szabad döntésből adtál valakinek valamit, ami neki sokat ér! Visszafelé azt fogod tapasztalni, hogy kb 2 perc múlva csörög a telefonod és épp valaki felhív, valamivel, ami pont neked segít! (Ez tuti működik, saját tapasztalat!) Tanulj és fejleszd MAGAD! TE MAGAD! Ne csak tudásban, hanem emberségben és minden másban is! Ne feledd, nem attól leszel egészséges, ha egészséges ételeket eszel, hanem attól is, amit gondolsz és érzel! Önismeret nélkül nincs siker ezt 14 év távlatából, amit ebben a szférában eltöltöttem bizton mondhatom nektek! Olyanokkal dolgozz, akik sokat voltak már padlón és felálltak! Akik beengednek a kulisszák mögé, ahol láthatsz gyakorlati példákat! Ők lesznek a te embereid, az összes többit kerüld el! Ha te önmagad vagy, azt ötleted is egyedi lesz pont olyan, mint Te! A legfontosabb adj sokat másoknak magadból (INGYEN), hogy érdemes legyél visszakapni azt viszonzásul! Legyél mentor és mentorált egyszerre, hogy tökéletes egyensúlyban a fejlődés és ne a pénz motiváljon! A pénz jönni fog, amint Te a középpontodban rendíthetetlenül tudsz állni, ez olyan lesz, mint a fokhagyma a vámpíroknak és elkerülnek a manipulátorok, mert már nem leszel a célcsoport része! ;)

Amennyiben tetszett az írásom, akkor mondd el kommentben a véleményed és/vagy oszd meg másokkal mindannyiunk fejlődés érdekében! Köszönöm az idődet! ;)

 

Címkék: Férfi