Személyiségtípusok, ahogyan még sohasem hallottál róluk! Te vajon melyik vagy?

nyomok.jpg

A modern kori pszichológia több évtized óta próbálja megfejteni az emberi működés alapelveit. Alkotja a személyiségtípusokról alkotott elméleteit sorra. Mára már kialakított rengeteg modellt a témával kapcsolatban. Merengeve azon, hogy tényleg helytállóak-e ezek az elméletek, egyre inkább egy teljesen más fajta megközelítés rakódott össze bennem képként, mint a megszokott tipológiai leírások. Mielőtt még nagyképünek és "ki vagyok én, hogy felülírjam a nagy és elismert szakemberek véleményét" típusú karakternek tituláltok, el kell mondjam, hogy ez a gondolat együttes már érlelődik bennem egy ideje és több ezer személyes tárgyalás, megfigyelés és tesztelés eredményeképpen állt össze a fejemben. Úgy éreztem, hogy szeretném veletek ezt megosztani és vitára bocsájtani! Lássuk hát...

Elméletem szerint a világban alapvetően két fő személyíségtípusra és ezeken belül többféle altípusra bonthatóak az emberek, függetlenül nemre, korra, tekintet nélkül. Mégpedig a nyomothagyó és nyomolvasó típusra és ezek alfajaira. Ősi, elemi öszötneinkből kiindulva azt figyeltem meg, hogy ez nagyjából valóban ebben a kétféle karakterben összpontosul, és a különböző személyiségjegyek cizellálódnak és árnyalatokban térnek el a fő karakter modultól. Minden ember nyomolvasóként kezdi és csak ezt követően lesz képes igazi nyomothagyóvá válni, pedig ez az ember természetes veleszületett adottsága. Gyermekként a nyomolvasás megtanulása az egyik fő feladatunk, hogy bekövetkezhessen felnőttkorban a saját életfeladatunkban és személyiségfejlődésünkben a szintlépés. Ki és mit kezd vele, ez a nem mindegy a folytatásban...

1. Honnan ismered fel és mi jellemzi a nyomothagyó karaktert?

Valószínű, ha most elkezdesz agyalni picit, te is ismersz a környezetedben valakit, aki valamiben nagyon egyedi, vagy már láttál ilyet, csak eddig nem gondoltál rá, hogy ő valójában nyomothagyó. Az én olvasatomban minden olyan ember, aki alkot valamit, ami a saját életén kívül hatást gyakorol több ember életére pozitív értelemben, ő nyomothagyó. Lehet éppen az anyád, vagy a legjobb barátod, vagy a kollégád, vagy éppen egy hajléktalan, akivel összesodor az élet, ebből az aspektusból irreleváns. Mindenki, akivel találkozol üzenetet hordoz számodra és hatást gyakorol rád. A nyomothagyókat, vagy nagyon szeretjük, vagy pont ellenkezőleg. Képzelj el egy erdőt, ahol ott állunk sok ezren egy tisztáshoz érve. Mindenki toporog, vannak akik egymás kezét fogják, és van aki gondolkodik mit kéne most tenni, hiszen a tisztás vége homályos és átláthatatlan? Ekkor jönnek a nyomothagyók, akik egyszercsak elindulnak nem törődve mások belső dilemmáival és félelmeivel, hogy követi - e őket valaki, csak azt érzik legbelül, hogy menniük kell, indulni, hiszen ez a feladatuk és vonza őket az ismeretlen. Nem félnek a veszélytől, vagy nem gondolnak teljes mélységben bele, hogy mi vár majd rájuk, csak mennek, mert hiszik, hogy az az út amin elindultak az helyes. Nincsenek visszaigazolások, nincsen más jel csak egy belső hang, ami vezeti őket.

Mi fog történni ez után? Egyre többen szakadnak el a toporgó tömegtől látván a nyomothagyókat és indulnak őket követve. A nyomolvasók ekkorra már belülről azt érzik, "ha neki sikerült, akkor menjünk, nem hallottunk a homályból félelmetes sikolyokat" és nem látjuk már magunk előtt, csak a nyomait. Még mindig újabbat és újabbat és ez inspiráló...A nyomothagyó ekkorra már nagyon eltávolódott a többiektől. Viszont, ha visszanéz észreveszi, hogy követik őt! Egyre és egyre többen. Visszamenni nem fog, de új erőre kap attól, hogy nyomot hagyjon az őt követőknek. Élete részévé válik és küldetésévé. Az adrenalintól és a küldetéstudattól átitatva csak tör előre. Már lehet bokáig gázol esőben, sárban és hóban, de csak megy. Neki nincs kivel megbeszélni mit él meg, csak érzi ott legbelül, hogy mennie kell...hogy mit él meg, mit érez, csupán csak akkor tudjuk meg, amikor az őt követők rátalálnak olyan nyomokra, amelyekben látszik, hogy megpihent és módszeresen feljegyzte ezeket, hogy az őt követők tanulhassanak belőle... Ilyenek a nyomothagyók alapvetően.

2. Honnan ismered fel és mi jellemzi a nyomolvasó karaktert?

A nyomolvasókat alapvetően idológiák tartják fogságban, a saját elméjük fogságában. Ők azok, akik elméleteket gyártanak arról, hogy melyik nyomnak mi az értelme? Őket általában jobban érdekli a nyomok formája és nagysága, mint az iránya. Éppen ezért  tökéjre fejlesztik a nyomolvasás képességét. Köztük is lesz olyan, aki felismeri a tiszta jeleket és a helyes utat követi, de sajnos többségük csak újabb nyomolvasókat követ, mert addigra annyira elhiszi a nekik beültetett nyomokról alkotott ideológiákat, hogy az valószínű már meg sem fordul a fejében, hogy ő is lehetne nyomothagyó. A nyomolvasókat mindig megismered, hiszen közösségek veszik körbe őket (kisebbek - nagyobbak), amelyeket a saját nyomolvasásukból és ideológiájukból építettek fel, vagy tartoznak kényszeresen valahová, függnek a közösségtől és azok alapelveitől. Lehet egyszerűen csak a tömeg sodorja magával őket, mert döntésképteleneknek ez által nincs hatásuk a kiolvasott jelekre, mert képtelenek kiszakadni megszokott életükből. A gyermekkor meghatározó a nyomolvasóvá válásban is, éppen ezért ezek a személyiségtipusok felnőttkorban erősődnek fel. Sok minden gyakrol hatást a nyomolvasási képességeinkre, de mindegyik arra törekdne valahol, hogy megtanítson haladni az utadon.

2.1 Nyomolvasó karakterek alfajai:

2.1.1  Eltűntető - nyomolvasó: Szimplán saját önös érdekében eltűntetii a nyomokat, amelyeket látott, mert rájött, hogy nyomeltüntető képességével manipulálni képes a tömegeket, vagy kisebb csoportokat, vagy szűkebb köreit és ebből kiválóan megél élete végéig. Akár vezető pozícióban is képes szerepet betölteni és állandó határozottnak tűnő arroganciájával kivívja mások figyelmét. Ő az aki mindig tudja, hogy rossz úton jársz, de nem tud neked egyet sem mutatni, mert annyira sikeres az eltüntetésben, hogy már maga sem tudja az irányokat.

2.1.2. Ál nyomothagyó - nyomolvasó: Ő az, aki ideje korán rájön, hogy azok a nyomok, amelyeket megtalált hatással lehetnek pozitívan másokra és csupán félelemi és meg nem értettsége miatt, inkább eltünteti azokat, mielőtt mások rátalálnának. Fél beismerni, hogy nem ő hagyta ezeket és azonnal ál nyomokat helyez el. Majd amikor odaér a többi nyomolvasó képes elirányítani az általa hagyott hamis nyomok felé, hogy megtartsa magának a felismerés érdemét, de ettől tovább sosem jut. Ő az, aki egy munkahelyen, besúg a főnöknek, aki képes elfordítani a fejét amikor látja, hogy bántalmaznak a vezetők érzelmileg, mert valójában kétfelé hazudik mindig. Legfőképp megőrjíti a tudat, hogy tudja az igazat, de már annyi ál nyomot hagyott, hogy ő maga is hazugságai rabja lett. Álandó bűntudat gyötri, de még mindig hagyja, hogy uralkodjon az önzőség a lényén.

2.1.3. Bevállallós - nyomolvasó: Legfőképpen hirtelen döntései és felismeréseire adott, gyors és átgondolatlan döntései teszik láthatóvá a tömegben. Ő az, aki egy értekezleten, egy munkahelyen a főnök első két szavára, egy megkezdett mondatban máris jelentkezik, hogy már tudja mit akar mondani a főnök. Ők azok, aki leugranak egy ejtőernyővel és csak zuhanás közben ellenőrzik, hogy felvették - e az ernyőt? Túlélési esély 50-50%. Közülük, gyakran válik önjelölt nyomothagyó, de hamar meredten és sérülten találnak rájuk nyomolvasó társaik. Egy részük valóban képes nyomothagyóvá válni, csak sokkal több sebet szereznek, mint általában a tipikus nyomothagyók az útjuk során.

2.1.4. Megszállott - nyomolvasó: Általában mások és a jelek elemzésében vesznek el. Nagy tudásra tesznek szert életük folyamán és mindent tudnak a nyomokról általában. Viszont képtelenek megértetni magukat és az általuk felhalmozott tudást embertársaikkal. Ők azok, akiket sokszor kaparászva és térdelve, négykézláb látsz (képletesen), ők a tömegtől és a zajtól egy szinttel lejebb keresik az igazságot. Sajnos sokszor ott is maradnak a földön, mert annyira elvesznek a részletekben, hogy elfelejtenek élni és belehalnak a nyomolvasási küldetésükbe.

2.1.5. Hiszékeny- nyomolvasó: Ők alkotják a nyomolvasók táborának kiemelkedő többségét. Irányításra szorulnak és mindig tartozni akarnak valahová. Akár szélsőséges szubkultúrákat hoznak létre, vagy szimplán csak azért mennek egy irányba, mert arra többen haladnak. Tele vannak kételyekkel és kérdésekkel és állandóan keresik a válaszokat, amelyeket emberektől és az általuk hirdetett jelektől várnak. Őket általában az eltűntetők és ál nyomot hagyók kiválóan tudják manipulálni. Általában egy ideológiáért még akkor is harcolnak, amikor már nem látják át annak lényegét, mert személyekhez kötődnek.

2.1.6. Tanító - nyomolvasó: Felismered ezt a karaktert arról, hogy jó a megfigyelő képességük és hamar átlátják a csalárd ál nyomokat és hamis ikonokat. Táblát akasztanak a nyakukba, megafonokkal kiabálják a tömebge, amit észrevettek, de legtöbbször kényszerzubbonnyban és magányosan végzik. Mivel felül emelkednek a tömeg fölé, hogy hangjukat hallassák, általában a hiszékenyek fejezik le őket, felsőbb utasításra, hiszen senkinek nem kellenek olyanok, akik szemeket nyitogatnak, vagy figyelmet keltenek. Tanításaikat általában vérrel és harccal fejezik be, amely újabb nyomot hagy a tömeg számára. Ők a történelem számos nagy alakjait tükrözik vissza, hiszen véres nyomaikat egy adott helyen és időben nem lehet eltüntetni. Éppen ezért a későbbi generációs nyomolvasók is megállnak itt mindig.

2.1.7. Megfontolt - nyomolvasó: Tökéletesen látnak, hallanak, érzékelnek jeleket. Tanulják mások nyomolvasási képességeit és alkalmazzák a  tanultakat. Ők, a Darwin által alkotott elmélet alkalmazkodási túlélői. Ők előrehaladnak, majd tudatos döntés után mennek vissza a tömeghez és élnek úgy, hogy nem szakadnak el a többségtől. Hiszen a többség védelmében és nagyságában el lehet rejtőzni. Ők képesek csapatot váltani és utat időben, anélkül, hogy másoknak feltűnne.

Ezek a főbb alaptípusok léteznek személyiségben. Persze lehetne még családfa szerűen lebontani, de ott már tényleg csak árnyalatokat tudnánk megkülönböztetni. Viszont bármelyik csoportba is tartozz, nem kell azt hinned, vagy megijedned, hogy ez jó -vagy rossz. Ebben nem tipizálunk pejoratív karaktereket. Nem ez a cél. Alapvetően az út megválasztásának módjában és a túlélésre való törekvésében van eltérés. Mindenki hasznos a társadalom és mások számára, hiszen minden nyomolvasás vége újabb megálló lesz. Innen újabb nyomot hagyók válnak ki, akiket követ majd az emberiség. A nyomothagyók is hagynak sokszor zsákutcát és halnak bele az útjukba. A kérdés csupán az, hogy az őket követők döntései mennyire formálódnak az emebriség tapasztalatai mentén? Mennyit tanulunk belőle mindannyian?

Két dolog biztos csupán az ember életében a változás és, hogy minden neked üzen és tanít valamit, akár nyomot hagyó, akár nyomolvasó vagy. Mindenki követ jeleket, még a nyomothagyók is, de ők nem félnek megtenni a lépést egy náluk magasabbrendű cél érdekében sem. Hová tart az emberiség? Mi vár ránk? Valójában egyikünk sem tudja. Csupán azt, hogy egyre kevesebb a hely az új nyomoknak és a nyomolvasóknak lett puskájuk, amivel előszeretettel lövik le a tőlük előrehaladó nyomothagyókat. Ennek előbb vagy utóbb, az elfogyó új nyomok hiányában tragikus toporgás és eltapsosás lehet a vége! Éppen ezért én arra buzdítalak, ha te is érzel magadban erőt és hitet, hogy nyomothagyóvá válj, ne félj megtenni a lépést, mert nem tudhatod, hogy hány nyomolvasó életére leszel majd elementális hatással! Legyen hited, szeretet a szívedben, egy szelet zsíroskenyér a táskádban, egy kulacs vized és ez életed végéig mozgásban tart majd téged! Többre nincs szükséged, erre majd te is rá fogsz hamarosan ébredni!  ;)

Szeretnélek megkérni, ha tetszett a cikk, vagy csak szimplán van véleményed a témával kapcsolatban, akkor kommentben mondd el mindannyiunk tanulsága végett! Örülök, hogy ma is adtál az életedből pár percet másoknak és önmagadnak, amit gondolkodással, véleményformálással és nyomothagyással töltöttél! Mindig legyen véleményed, a vélemény az első mérföldkő a nyomothagyóvá válás felé vezető úton! Köszönöm az idődet ma is!

 

 

 

Címkék: Férfi