Egy film, ami milliókat késztetett ébredésre és örökre beégette üzeneteit az emberek gondolkodásmódjába!

Egy dolog biztos, amikor a Mátrix film bárhogyan is szóba kerül a világban, akkor rajongók millióiból vált ki olyan érzelmeket, amelyek korábban egyetlen egy filmnél sem voltak jelen. A történetről 100.000-nél is több videó kering a világhálón. Önjelölt szakértőktől, a business világig mindenki felhasználja és saját képére formálja a történetet rövidebb, hosszabb videókba öntve. Miért volt és van hatással az emberiségre ez a film? Mitől más, mint más jövőben játszódó történetek? Mit váltott és vált ki az emberekből még ma is a film tengernyi üzenete? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ ebben a cikkben. " Fogyasszátok" szeretettel! ;)

matrix_vs_valosag.jpg

"A Mátrix (The Matrix) 1999-ben bemutatott amerikai-ausztrál koprodukcióban készült sci-fi film Lana és Lilly Wachowski írásában és rendezésében, A filmet 1999.március 31-én. mutatták be az Egyesült Államokban. Később további filmek, képregények, videojátékok és animációk követték." (forrás: wikipédia) Azért itt meg kell említenünk, hogy a film rendezőiről szóló állandó nemi indentitásukat firtató, közben nemet váltó és a sajtót sokkoló fotóikkal állandóan a reflektorfénybe kerültek. Nem, mintha ők erre törekedtek volna tudatosan, inkább úgy fogalmaznék a szájukra vette őket a világ. Kinek, mi a születési neve és a neme...stb...stb...de kit érdekel, amikor valami olyat alkottak, mint a Mátrix trilógia? Engem special nem....

A Wachowski testvérek által jegyzett filmek:

1995 - Bérgyilkosok

1996 - Fülledtség

1999 - Mátrix

2001 - The Mátrix Revisited (dokumentumfilm)

2003 - Animátrix

2003 - Mátrix - Újratöltve

2003  - Mátrix  - Forradalmak

2006  - V mint vérbosszú

2007 - Invázió

2008 - Totál turbó

2009 - Nindzsagyilkos

2012 - Felhőatlasz

2014 - Google me love (rövidfilm)

2015 - Jupiter Felemelkedése

15148.jpg

Vissza a témánkhoz...

"A film egy olyan disztopikus jövőt fest meg, melyben az érzékelt világ valójában a Mátrix – egy szimulált valóság, amelyet a mesterséges intelligenciával rendelkező gépek alkottak meg és kibernetikus csatlakozókkal kapcsolják rá az emberek agyát – amelyben az embereket a gépek tenyésztik, azzal a céllal, hogy saját energiájuk forrásaként hasznosítsák őket. A film számos utalást tartalmaz a cyberpunk és hacker szubkultúrákra; filozófiai és vallási elméleteket is felvonultat, úgymint buddhista, Védánta, messianizmus, dualizmus, szókratészi, és plátóni ideológiák. A film híressé vált képi hatásaival is, mint például a bullet time néven ismert lassított felvételek." (forrás wikipédia) Azért megint csak megállnék egy szóra és a wikiben leírt dolgokat is lehetne firtatni, de szándékosan onnan idéztem ide nektek, hogy tényleg mennyire másképp látjuk mindannyian ezt a filmet. :) Viszont egy nézőpont tagadhatatlanul zseniális benne, az a szereposztás. Olyan színészek alakították a főbb szerepeket, mint Keanu Reevs, Laurence Fishburne, Carrie Ann Moss, Hugo Weaving.

Akkor vágjunk bele....

Adott sok - sok ezernyi videó a youtube-on, amelyek önálló kis üzenetekként szelik a Mátrix (bocsánat világháló) végtelen tengereit arra várva, hogy megnézd őket. :) Vagyis eddig is léteztek ott a szemed előtt. Hosszas tanulmányozás után született meg ez a cikk. Sajnos mindent nem tudok nektek megmutatni, de kettő olyan videót mindenképpen, ami nagyon elgondolkodtató. Azért bevallom nektek, hogy szándékosan nem a coach-ok által használt motiváló videókat szedtem össze, mert nekem kicsit olyan érzésem volt, amikor bele néztem egyikbe - másikba, mintha a "mátrix" saját mátrixában vetített promók lettek volna, Pongor Juhász féle smith ügynökök képben, akik eladásra képezik ki a jövő mátrixmarketingeseit. Amúgy nincs bajom a Pongorral, csak azt gondolom, hogy a manipuláció tipikus "mátrix" tulajdonság és ő jeles képviselője ennek. Érdem ez, vagy ártalom társadalmi szempontból? Döntse el ki-ki maga...

Akik készítették az alábbi videókat, vagy fordításokat hozzájuk a szó nemesebb értelmében halandó és nagyszerű YouTuberek, akik tényleg meg akarták mutatni az ő olvasatukat és nézőpontjukat a világnak. Lakatos Eszter,  és Capital81 neveket viselik. Szóval, mint egy jó virágkötő én csak csokorba szedtem nektek párat a videók közül. Minden illeszkedik mindennel, sok-sok ember különböző térben, időben Mátrix-hoz kapcsolódó megélései és videófeltöltései. Mindig is nagy rajongója voltam a filmnek és az üzeneteinek. Az is tény, hogy nemzedékeken átível és mondanivalóját átörökítő, korszakalkotó a Mátrix Trilógia.

Az alábbi filmek szólnak rendszerről és rendszer ellenességről, globalizációról, génmanipulációról, propagandákról, fogyasztói társadalomról, szeretetről, szabadságról, drogokról, erőszakról, a férfiakról és nem utolsó sorban egy rendezői jövőképről....Nézd meg érdemes és sokkoló!

 Lakatos Eszter: Akarod tudni, mi a Mátrix? című videója:

capital81: A Mátrix létrehozóinak üzenete című videója:

Egy dolgot biztosan tudok, hogy ezzel a kis cikkel szeretnék Magyarország összes férfijának üzenni és megkérdezni tőlük / tőletek / tőled, aki most olvasod ezt a cikket és láttad a videót. ...szerinted mi az igazság?...szerinted mi a valóság? Én ezt a két kérdést tettem fel magamnak elsőként, mire a filmek végére értem!

Amennyiben tetszett a téma és szívesen elmondanád a fenti kérdésekről Te mit gondolsz? Hogyan látod a Mátrix vs Valóság témakörét, akkor ne fogd vissza magad és kommentelj! Maradj velem és kövesd a témákat napról-napra! Köszönöm az idődet! ;)