Ki kezelje a családi kasszát a férfi, vagy a nő?

Az utóbbi idők bejegyzései és kommentjei és a férfitársakkal való beszélgetések alapján úgy gondolom, hogy szenteljünk egy témát mindenképpen a gazdasági megközelítésére is a házasságoknak. Azt gondolnánk, hogy már minden a legnagyobb rendben a kapcsolatunkkal és egyszer csak jön a pénz szörnyetege és el ronthat mindent. Ennek a kérdéskörnek szeretnék utánajárni ezzel a cikkel és segítséget nyújtani férfitársaimnak, akikben ezzel a témával kapcsolatban kérdések merültek fel valaha is. Nézzük meg vajon ki kezelje a családi kasszát a férfi, vagy a nő? Mi a nagy Magyar valóság?

piggy-bank-760993_960_720.jpg

Először is egy kis történelmi utazásban vegyünk részt egészen a bibliai időkig. Ahol is a pénzt még "talentumnak" nevezték. Hogyan illeszkedik a témához a biblia?

Máté evangéliuma így emlékszik vissza Jézus tanítására: "Mert úgy van ez, mint amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és átadta nekik vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak egyet, kinek-kinek képességei szerint, és elment idegenbe. Az, aki az öt talentumot kapta, azonnal elindult, vállalkozásba fogott velük és nyert másik ötöt. Ugyanígy az is, aki a kettőt kapta, nyert másik kettőt. Aki pedig az egyet kapta, elment, gödröt ásott a földbe, és elrejtette ura pénzét. Hosszú idő múlva aztán megjött ezeknek a szolgáknak az ura, és számadást tartott velük. Eljött az, aki az öt talentumot kapta, odavitte a másik öt talentumot, és így szólt: Uram, öt talentumot adtál át nekem: nézd, másik öt talentumot nyertem. Ura így szólt hozzá: Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, menj be urad ünnepi lakomájára! Odament az is, aki a két talentumot kapta, és ezt mondta: Uram, két talentumot adtál át nekem: nézd, másik két talentumot nyertem. Ura így szólt hozzá: Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, menj be urad ünnepi lakomájára! Odament hozzá az is, aki az egy talentumot kapta, és ezt mondta: Uram, tudtam, hogy kérlelhetetlen ember vagy, aki ott is aratsz, ahol nem vetettél, és onnan is gyűjtesz, ahová nem szórtál. Félelmemben elmentem tehát, és elástam a talentumodat a földbe: nézd, itt van, ami a tied. Ura így válaszolt neki: Te, gonosz és rest szolga, tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, és ott is gyűjtök, ahova nem szórtam? Ezért el kellett volna vinned a pénzemet a pénzváltókhoz, és amikor megjöttem, kamattal kaptam volna vissza azt, ami az enyém. Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok annak, akinek tíz talentuma van! Mert mindenkinek, akinek van, adatik, és bővelkedni fog; attól pedig, akinek nincs, még az is elvetetik, amije van. A haszontalan szolgát pedig vessétek ki a külső sötétségre: ott lesz majd sírás és fogcsikorgatás." (Mt. 25, 14-30)

Ugye milyen érdekes példázata ez inkább vallási szempontból, hogy miként tudod felhasználni a pénzt, amivel rendelkezel? Vajon ebből az aspektusból nézve Te melyik utat választottad volna? Ki volt az aki jól döntött a történetben? Igaza volt az idegenbe készülő embernek a végső döntésben? Valamelyik szereplő talán pont olyan, mint Te? Rengeteg kérdést tudunk feltenni a történet kapcsán.

Amiért mindenképpen azt gondoltam, hogy ezt a bibliai történetet felhozom nektek, mert úgy vélem valóban nem ördögtől való dolog a pénzről és a pénz hasznos felhasználásáról beszélni és cselekedni. Lásd a biblia is ír róla, bár más megközelítésből. Ma már inkább más aspektusból használjuk a kifejezést, de ha párhuzamot húzunk a pénz és a tehetség közé, bizony elgondolkodtató lehet, hogy Te miként váltod pénzre a tehetségedet? Van e elég talentumod a pénz teremtéshez? Anélkül, hogy nem teremtesz pénzt, nincs miről dönteni szerintem ebben egyet értesz velem.

A mai magyar nyelvben is legalább három jelentése van a szónak. Az Értelmező kéziszótár szerint a talentum jelenti: az ókori pénzegységet, az átlagosan felülemelkedő képességet, tehetséget (választékos stílusminősítéssel), a kiváló képességű személyt. Ennyit a talentumról....

Kielemezhetjük, hogy a rég múlt időben hogyan gondolkodtak az emberek abban a kérdésben, hogy  mi a dolga egy nőnek és egy férfinak? Kicsit ebbe a párhuzamba illeszkedve hozhatnánk, akár az indiánok szokásait is, ahol a férfiak a vadászatért és a  harcért, a nők, pedig a család szentségért, az otthoni tűz melegéért feleltek átvitt értelemben is. Számos törzsi kultúrában és az európai történelemben is jelen volt ez a gondolkodásmód.

Hogyan van ez a mai családokban a szerepek tekintetében? Miként váltják pénzre a fent említett talentumaikat a férfiak? Ki kezeli a megteremtett pénzt? Van e köze a szerepeknek a családi kasszához?

Számos családapát ismerek és bizony mindenkinek igen nagy feszültség forrás a pénzteremtés. Most nem szeretnék abba belemenni, hogy milyen munkakörülmények befolyásolják ezt, hiszen akkor nagyon távol kerülünk a témától. Viszont abba mindenképpen, hogy a szerepek tekintetében nem sok minden változott, talán annyi, hogy ma már nem csak a férfiak vadásznak, hanem a nők is. De akkor kinek a felelőssége az otthon melegének megtartása? Azt hiszem erre egy válasz lehet, mindkettőjüké a férfié és a nőé. Ahogyan az emberiség a civilizációs fejlődésen megy keresztül manapság, már eltűnőben vannak a nemi szerepek a pénzteremtés szemszögéből. Meggyőződésem, hogy ezzel együtt és a fogyasztói társadalom erősödésével, igyekeznek is minden fórumon kiölni belőled a teremtés képességét, hiszen vannak bankok, aki adnak neked pénzt. Már nem kell görcsölnöd a vadászaton. Maximum eladod a tested és lelked egy életre nekik. Mit is veszíthetnél? Semmi mást csak a  szabad életedben a szabad döntés lehetőségét a pénzügyeid felett.

Arról már nem is beszélek, hogy számos egyedülálló szülő neveli a gyermekét, akiknél ez sokkal nehezebb, Hiszen egyszerre kell vadásznak, harcosnak és otthon melegét árasztó gondoskodó szülőnek lenni. A mai korban lezajló társadalmi változások már nem tudnak ennyire elszeparált módon különbséget tenni a klasszikus férfi - női szerepek között. Természetesen az sem egy általam bizonyított tézis, hogy a gyermekek egészséges személyiségfejlődéséhez mindkét szülőnek jelen kell lennie a nevelésben.

Mivel normál esetben a férfiak és a nők is keresnek pénzt a családban ma már, így a családi kasszába több irányból érkezik bevétel. Itt jön az a kérdés, hogy ki kezelje a közös bevételt? Véleményem szerint nagyon fontos, hogy a férfi teremtő erő tisztelete és a női teremtő erő párhuzamba kerüljön. Semmiképpen ne legyenek alá-fölé rendelt viszonyok. Egyben biztos vagyok, hogy a tudatalattiba és az értékrendbe kódolt dolgok tekintetében meg kell, hagyni azt az érzetet a férfiak számára, hogy ők a teremtők a családban elsődlegesen. Számos nemzetközi tanulmány foglalkozik vele, hogy a férfiak többsége, ha elveszti ezt a fajta kontrolt a családban, akkor szépen lassan szétesik és olyan hibákat kezd el véteni a kapcsolatban, amitől kezd antiférfivá válni. Hogy ezzel én egyet értek e? Csak részben, de egy dolog biztos, hogy kell a férfiak számára, hogy a klasszikus értékrend szerinti anyagi biztonság érzete megmaradjon számukra, hiszen csak úgy tudják a nő felé is sugározni a biztonságot jelentő férfi mintát.

Ha a nő nem hagyja meg ezt legalább a megélés szintjén egy férfinak, akkor hamar szoknya nadrág csere lesz a kapcsolatban és mit kap a nő? Egy férfit, akitől elvették a férfiasságának egy részét. Jó lesz ez neki? Nem hinném, mert lesz egy férfi az életében, aki nem lesz képes még egy ajándékot sem venni, hogy ne kéne beszámolnia arról, hová tette a pénzt, amit az asszony adott neki bevásárlásra. Szomorú, de ilyen példát is tudok. Persze ennek az ellentettjét is ismerem, amikor a férfi annyira görcsösen ragaszkodik a pénz kezeléshez, hogy állandóan azon görcsöl mi került a nő által vásárolt dologban annyiba? Ez sem lesz túl egészséges egy idő után.

A teremtés intézménye történelmi idők óta férfi hagyomány, mint a vadászat is éppen ezért egy egészséges kapcsolatban, kell a férfiak számára a tér ehhez. Az egy másik kérdés, hogy nem ettől lesz szimplán férfi valaki, sőt, hogy van pénze és teremtő ereje, mert a férfiasságot sokkal összetettebb tényezők irányítják! Vannak olyan férfiak is, akik feladták ezt a családban és egyszerűbbnek tartják, ha a nő kezeli a pénzt, mert ezzel azért jelentős felelősséget is le lehet pattintani magukról. "Te tudod, mikor kell a csekket befizetni én leteszem a pénzt az asztalra, Te meg oszd be" jeligével.

Meggyőződésem, hogy a pénzhez való viszonyunk kialakításában az apai modellnek és az anyai mintáknak is kiemelkedő szerepe van. Ahogyan apánk kezelte a kérdéskört, gyakran úgy fogják a fiaik is kezelni a pénzt. Számos könyv foglalkozik a témával, hogy hogyan tanítsuk meg gyermekeinket a pénz kezelésére.

Javasolt irodalom minden szülőnek és férfinak a témakörben:

Robert T. Kyosaki - Sharon L. Lechter: Gazdag papa, szegény papa

Ez a könyv lerombolja a mítoszt, miszerint a magas jövedelem az egyetlen út a gazdagsághoz. Megmutatja, miért nem várhatjuk az iskolarendszertől, hogy megtanítsa a gyerekeket bánni a pénzzel? Elmondja, mit tanítsunk meg gyermekeinknek a pénzről, hogy jobban érvényesüljenek az életben, mint mi? Én olvastam a könyvet és igencsak tanulságos.Viszont a családból hozott értékrend és minták már korán eldöntik ezt a kérdést. Amennyiben csonka családban nőttél fel, akkor meg pláne nehéz a dolgod. Valahol a szülőknek azt is látniuk kell tudatosabban, hogy ezt a mintát is örökíteni fogják a gyermekeiknek méghozzá azt, hogy ők hogyan viszonyulnak a pénzhez, hogyan kezelik, hogyan gazdálkodnak vele és ki irányítja a családban az áramlást.

Ebben a témában én is csak a személyes véleményem tudom nektek elmondani, miszerint a 21. században csak a közös gazdálkodás, ami segíthet mindenkinek. Bár ismerek családokat, ahol a férj és a feleség is külön kezeli a pénzt, amit keresett. Ez például az én értékrendem szerint nem túl bizalmi kapcsolat. Kicsit olyan, mintha vadásszunk külön és osszuk be a családnak külön, amit lőttünk. Szerintem a legfontosabb, hogy legyen egy kockás füzeted, ha más nincs és írjátok össze a bevételeket és kiadásokat, tervezzétek meg a közösen létrehozott családi profitot és mindenki érdekeit vegyétek figyelembe benne. Mindenképpen tervezettek be az átlag nyaraláson felül saját időket és közös együtt töltött időt is a költségvetésbe. Például Te el akarsz menni egy koncertre, ő pedig egy kiállítást nézne meg, de mentek majd valamikor moziba is. Ezek mind pénzbe kerülnek, de mindkettőtök érdeke, hogy ezt megtervezzétek. Véleményem szerint a feltöltődésre is kell ilyen formában költenetek. Szerintem ez az ami működik! Amennyiben az egészséges férfi-női szerepek hiányoznak az életedből, akkor ebben a kérdésben is nehéz lesz előre lendülnöd, a pénzt meg próbáljátok meg együtt beosztani! A pénz nem maga a boldogság, de nélküle nem boldogulsz ne légy álszent Te sem! :)

Nézzük meg mit mondanak mások a kérdésben! Mondd el Te is a véleményed 30 másodpercben ITT  ,hogy ki kezelje a pénzt a családban?

Amennyiben tetszett a téma és Te is szívesen elmondanád a véleményedet kommentelj és szólj hozzá bátran! Van jó ötleted a kérdéskörhöz, vagy csak tudsz segítő gondolatokkal hozzájárulni, akkor írd le nekünk! Maradj velem és kövesd a témákat napról-napra! Köszönöm az idődet! ;)

A témához kapcsolódó és segítő videóinterjút megnézheted ITT vágatlanul! Kellemes időtöltést hozzá! Segíts magadon és segít másoknak is a témában!;)

 

 

Címkék: Apa, Férfi