Az elvárások, hogyan torzítják tudatosan a férfiasságodat?

Ez egy olyan fejezet, amelyet kiemelten kell kezelnünk férfi létünkben, mert az elváráshalmaz, amit a hátunkra raktak púpként sajnos egyre nehezebb. Mindenki cipeli a sajátját persze és mindenkinek a magáé a legnehezebb.

Mik is azok az elvárások? Fogalmi szinten azt mondhatnánk, hogy a valakivel szemben támasztott olyan érzelmi, fizikai, megkövetelt viselkedés forma, amelynek teljesítése sikert és örömet okoz az elvárásokat támasztónak, nem teljesítése pedig kudarcot és büntetést von maga után. Fontos külön választani a megfelelést és az elvárást, mert van aki fogalmi szinten sem érzi a különbséget. A megfelelés kényszer már egy válaszreakció az elvárásokra.

Ezeknek vajon van köze ahhoz, hogy milyen férfivá válunk felnőtt korunkban? Mondhatjuk azt, hogy a születésünktől fogva ránk rakott elváráshalmaz torzítja a férfiasságunkat? Sajnos az egyik leginkább befolyásoló tényező ebben a kérdéskörben. Hiszen születünk egy fajta genetikai hozottal, ami akkor is bekövetkezne, ha ezek nincsenek és van amit a szüleink, a társadalom, a környezetünk, stb szívesen varr a nyakunkba. Vajon, ha megkérdezel egy nőt, neki milyen az ideális férfi, miért mondja azt amit? Mert neki is bekódolták majd mit várjon el. A nőknél ugyanúgy megteszik ezt és bizony ezért is egyre betegebb a világ, mert a torzabbnál, torzabb elváráshalmazok teljesen törlik a saját kódolt személyiségedet és nem hagynak annak lenni, aki valójában vagy.

Íme egy példa: Az én anyám, aki egész életemben azt szerette volna, hogy orvos, vagy ügyvéd legyek, folyamatosan többféle eszközt felhasználva kódolta finom belém az elvárásait. A legszebb az egészben, hogy mindezt tette az anyai jóindulat álarca mögé bújva. Vajon ő miért akart engem ügyvédnek, vagy orvosnak látni? Talán azért, mert igazán ismerte, hogy én mit szeretnék majd, ha felnőtté válok? Vagy látott engem igazán? Hát bizony erre NEM a válasz. Ő azt az elismerést szerette volna magának megélni, amit a fiáról mondanak neki mások, mert a társadalom egyik elitjéhez tartozik az ő kicsi fiacskája. Akkor ez most kiről is szól valójában? Rólam biztosan nem, de róla feltétlen. 

Sok ilyen elvárás van, amit belénk férfiakba próbálnak a szüleink és a társadalom belénk kódolni. Ha nem teszed ezt, vagy azt el is hitetik veled, hogy értéktelen vagy. Ezt az én olvasatomban egyfajta manipulációnak nevezem ami arra irányul, hogy azt tedd és mond úgy élj, és viselkedj, ahogy az másoknak megfelelő. Említsük csak meg  a munka faktort is, ami az egyik legmagasabb társadalmi elvárás színtér. A főnököd elvárása veled szemben, kontra családi elvárások mennyi pénzt kell keresned, hogy eltartsd a családodat egy nagyon komoly tényező, ha mindkettő együtt teljesül te vagy az ideális hímnemű a világon. Igen ám, de ezt te milyen áron teszed az persze senkit nem érdekel. Mint ahogyan az sem, hogy 10 év múlva alkoholista vagy rákos leszel a stressztől. Persze akkor majd mindenki sajnálni fog, hogy azzal a jó emberrel miként történhetett ez meg? Ne legyenek illúzióid a főnököd egy hónap múlva már nem is fog rád emlékezni, mert neki csak egy vágóhídi marha vagy akiből elvette mindazt már amire neki szüksége volt, a többi mehet a dögkútba.

Kemény szavak ezek, de ha belegondolsz ma ez zajlik. Bizony azért nehéz téma ez, mert a szüleink nevelésnek hívnánk ezt a jelenséget, a társadalom állampolgári kötelességeknek, a Te olvasatodban ugyan ezek az elvárás kategóriába tartoznak. De akkor mi a megoldás? Mit tehetsz, ha már te is vágóhídi marha vagy és abszolút nem azt teszed és éled, amit valójában belülről szeretnél? Szerintem fokozatoson haladj befelé önmagadba és vizsgáld meg, hogy a jelenben mik az adottságaid, mi az amit hoztál magaddal mostanáig és mik a lehetőségeid.

Ezek az alapok. Ha ismered magad és még megtalálod a saját személyiségedet a nagy elvárás halmaz alatt, akkor figyelj. Figyeled a saját reakcióidat, a saját cselekedeteidre és koncentrálj arra milyen érzéseket vált ez ki belőled. Ami boldogság faktor, azt azonnal jegyezd fel, amitől félelmek vannak benned, azok a gátak, amiket át kell majd ugranod ezeket ezért jegyzeteld fel. Egyszer csak lesz egy nagy adathalmazod, ami a motivációid és félelmeid halmaziból áll majd. A motivációs halmazban szereplő érzetek határozzák meg, mi az amitől te úgy tudsz működni, hogy bármit csinálsz az feltölt.  A félelem halmaz az ami lehúz.

Újabb példa: Tudod, hogy szeretnéd kipróbálni a repülést, mert gyermek korod óta vágysz rá, a félelem halmaz válasza erre, hogy nem tudod megengedi magadnak, mert nincs rá pénzed. Ha hagyod, hogy ez a tény megállítson, akkor sohasem fogsz repülni, de ha eldöntöd, hogy oké, most nincs rá pénzem, de tudatosan meghatározod, hogy mit kell tenned azért, hogy ez bekövetkezzen, akkor máris a félelem faktort átraktad a motivációs halmazba. Persze mindig lesz majd valaki, aki majd lebeszél róla, mert emlékeztet rá, hogy te ezt nem engedheted meg magadnak! Te pedig kérdezz vissza, hogy miért nem kifejtenéd nekem? Hidd el, azonnal felsorolja majd neked önkéntelenül azt a sok-sok elváráshalmazt, ami nem engedheti meg, hogy TE boldog legyél és azt csináld, amit igazán szeretnél.

Érted már, transzformáld át magadban a gondolatokat és akkor nem lesz lehetetlen és válogasd meg a tanácsadóidat magad körül. Az igazán sikeres emberek attól lettek sikeresek, hogy olyan dolgokat is megtesznek a céljaik elérése érdekében, amik a komfortzónájukon kívül vannak, de tudják, hogy ez elemi része a sikernek és tesznek érte. Tedd te is ezt ismerd fel magadban mi az amit elvártak eddig tőled és mi az amitől úgy érzed magad, hogy végre élsz, ha azt teszed. Ez lehet bármi, mindenkinek más és más! Még egy útravaló a saját bensőd felé vezető utazáshoz, hogy soha ne feledd különválasztani magadban a kötelesség és a felelősség nem ugyanazt jelenti.

Magadért tenni, hogy testben és lélekben egészséges legyél az kötelességed, úgy élni, hogy példa lehess majd te is a fiaidnak azzal, ahogyan te férfiként létezel, az a felelősség! Élj elvárások nélkül és valósítsd meg önmagad, hogy legalább Te ne örökítsd tovább az elváráshalmazaidat a gyermekeidre!

Amennyiben neked is tetszett a téma, kérlek mondd el Te is veled ez hogyan történt és hogyan éled meg? Segítsünk férfitársainknak! Köszönöm, hogy segítesz Te is! Lájkolj a facebookon és kövesd a témákat napról napra!

Címkék: Férfi