Hitvesi kommunikáció, avagy amitől biztosan lelankad a férfi libidód!

unalmas_hazas_elet.jpg

Megszokhattátok már tőlem, hogy általában leplezetlen módon beszélek nektek dolgokról, ami bennünket férfiakat érint. Sokszor és sokat foglalkoztak már különböző filmek, írások azzal, hogy a nők libidója mitől és hogyan csökken egy párkapcsolatban. Persze ez megint egy komoly dilemma, hiszen ez a nőknél is más és más, de mi van velünk férfiakkal? Mi zajlik a férfiakban a másik oldalon?

Egy tény biztos, hogy a nők működési elve teljesen más, mint a miénk férfiaké. Bár sokszor azt hiszik a hölgyek, hogy nekünk sokkal egyszerűbbek a működési elveink például, ha a szexualitásra gondolok, pedig ez bennünk sem ilyen egyszerű. Férfitársaimmal való beszélgetések és a napi tárgyalások alkalmával, bizony sokan és sokszor elmondják nekem az otthoni problémákat ezen a téren is. Az senki előtt ne legyen kétség, hogy mi férfiak sokkal inkább nyíltan beszélünk ezekről a dolgokról egymás között, mint a nők. Ki és miért az nyilván változó, de az biztos, hogy a férfiak lelke érzékeny sok mindenre, amire a gyengébbik nem nem is gondolna. Persze az is természetes, hogy belénk kódolták azt, hogy mi erről kevésbé beszélünk viszont nagy nyilvánosság előtt, nehogy azt gondolják rólunk, hogy gyengeség. Pedig igen is azt hiszem, hogy ezekről beszélni kellene többször és több fórumon, mert napi szintű gondokat okoz a hitvesi kapcsolatokban.

Azt is mondják, hogy a férfiak nem túl bonyolult lények, hiszen bennünket egy kis szexel és kajával elég jól el lehet tartani évekig anélkül, hogy szólnánk. Ez szerintem megint csak gyenge sztereotípia. Mindannyian ismeritek azt a jelenséget, amit a filmek is jól kifiguráznak, hogy a férfi ágyba bújás után bevágja az oldalast és már horkol is és a hölgy pedig várja, hogy megtörténjen a csoda a másik oldalon. Sokszor az okokról nem szólnak ezek a filmek, amelyekről most ebben a cikkben írni fogok nektek.

Egyre többször hangzik el, hogy baj van a kommunikációval a párkapcsolatokban és sokszor vitáznak a párok néha legegyszerűbbnek tűnő dolgokon is. Vannak olyan férfiak, akik ezt komoly lelki traumaként élik meg és bizony, nagyon nehéz egy egy átvitázott este után, odafordulni a feleséghez és úgy csinálni, mintha nem történt volna előtte egy órával semmi. Persze a legtöbbször a hölgyek ezt nem értik, hiszen ők már rég túl vannak fejben ezen, de mi férfiak bizony tovább tudunk kattogni egy-egy ilyen vitás helyzet után az elhangzott dolgokon. Alapvetően, ami más szerintem a feldolgozás módja és nem a gyorsasága a kérdéskörben. Miért megy ez nekünk lassabban férfiaknak valójában? Néha magamon is észre veszem, hogy mond nekem valamit a feleségem és csak másnap reggelre érkezik meg hozzám a lényegi tartalom, persze a szituációban is ott vagyok fejben és veszem az infókat, de igazán másnap tudatosul, amit mondott. Lehet az az ok, hogy mi férfiak fejben egyszerre több helyen vagyunk miközben beszélnek hozzánk és a legtöbben úgy működünk, hogy egyszerre egy dolog az, amire figyelni tudunk. Ezt persze előszeretettel hangsúlyozzák is a hölgyek, hogy ők egyszerre több dologra tudnak figyelni, pedig a mi agyunkban is zajlanak ám csaták több fronton egy beszélgetés közben. Még ha látszólag nem is így tűnik.

Általában a férfiak elméjében sokszor lezajló tényező a napi anyagi helyzet kérdéseinek  megvitatása, hiszen a családfenntartás is napi tényezős kérdéskör. Még meg sem emésztetted a főnököd hülyeségeit és kattogsz rajta, vagy azon, hogy megmarad e a munkahelyed és akkor jön a feleséged és közli, hogy mi történt a bevásárlás közben stb stb. Bizony ilyenkor nem mindig figyelsz csak testben oda, hiszen benned közben más dolgok zajlanak a férfiasságod, a napi dolgaid miatt. Úgy érzed, hogy miközben Te ilyen fontos dolgokat próbálsz megvitatni magaddal jön azzal a feleséged, hogy mennyire csúnyán nézett rá az eladó a boltban és a sok hasonló fontos dologgal. Persze, ha nem figyelsz rá, akkor ő azt sértődötten jelzi is, hogy Te már észre sem veszed őt és neked nem is fontos, hogy vele és benne mi zajlik! Pedig nagyon is figyelünk ilyenkor csak a férfi agya szegregál közben és olyan, mintha a nők által elmondott dolgok egy polcra kerülnének a kamrában a befőttek mögé. Vannak olyan hölgyek is, akik ezt előszeretettel ki is használják és csempésznek, be olyan mondatokat és szavakat a lényegtelennek tűnő infók közé, hogy utána azt mondhassák, hogy pedig ezt Te megígérted neki tegnap, hát nem emlékszel? És bizony tényleg nem fogsz...mert a befőttek mögött ragadt a többi sok fontos dologgal együtt és ilyenkor persze jön a bűntudatkeltés, hogy Te nem emlékszel és azt is meg fogod tenni, ami el sem hangzott. Persze ez csak szélsőség, de ilyet is hallok egyre többször.

Viszont ne menjünk a lényeg mellett megint csak. Amikor egy vita van a felek között gyakori, hogy mindenki hangoztatja a maga álláspontját, de a férfi közben még mindig kattog fejben. Megint csak jönnek a válaszok, hogy nem figyelsz rá és neked ez nem fontos, meg az nem fontos. Ha pedig megpróbálod megmagyarázni, hogy márpedig neked nagyon is fontos és Te közben miken kattogsz és neked mik a fontosnak tűnő dolgaid, akkor tutira vesztettél. Hiszen máris elárultad, hogy máshol jársz közben. Pedig kinek mi a fontos nemde? Neked az, hogy megteremtsd a napi betevőt stb, neki meg teljesen más. De kinek van igaza? Hát természetesen mindenkinek, viszont nem egy nyelvet beszéltek. Azt hiszem ez inkább sok minden máson is múlik például a neveltetésen, értékrenden és azon, hogy más feladatokat ró az élet egy nőre és mást egy férfira. A vita végére már annyira messze vagytok egymástól és annyiszor megbántottátok egymást, hogy nem is csoda, ha a legnemesebb szerved fél hatot mutat és onnan már csak a kígyóbűvölő tudja visszahozni kómás állapotából, vagy az sem.

Ekkor már a napi viták annyira sokasodnak, hogy jönnek a sértődések a hölgyeknél és még ha meg is próbálnád olykor olykor, hogy visszahozd a libidódat és az övét, akkor az ágyban folytatódnak a mondatok, hogy mit ne felejts majd el és még ezt sem, meg azt sem, meg jusson eszedbe, hogy a gyerek reggel ovis fejlesztésre megy  és a szemetet ne felejtsd el levinni stb. Csak mondja és mondja, amikorra már újra távol vagy attól, hogy meg akard hódítani szíved választottját, inkább befordulsz a másik irányba és bólogatsz, meg hümmögsz, hogy persze persze és már be is horkantottál. Amit ne legyenek illúzióid reggel meg kapsz a kávé mellé tálalva, hogy miközben fontos dolgokról beszélt hozzád, bezzeg Te bealudtál és újra indul az egész előröl. Aztán tuti elfelejted a szemetet levinni és máris jöhet az újabb orrod alá dörgölés, hogy "csak ezt az egyet kértem tőled és erre sem vagy képes". Akár bevallják a férfiak, akár nem sok helyen ez bizony így zajlik. Sőt még azt is megkapod mellé, hogy egyszerű vagy, mint a barlangrajz és bezzeg, amikor téged megismert nem így voltak a dolgok, akkor még figyelmes voltál. Csakhogy a napi bűntudat keltés meglegyen és újabb zabszemmel a fenekedben mehess dolgozni. :)

Persze a hölgyeknek is vannak megélései és egy pillanatra sem mondom, hogy sokszor nekik nincs igazuk, de azért nem árt, hogyha felfedezted magad ebben az írásban, hogy elgondolkodj azon mit kéne változtatnod a kapcsolatodban. Persze meggyőződésem, hogy az értékrendbeli különbségeket nem fogod tudni megváltoztatni, de azért tudsz például a kommunikáción és a figyelmességen mindenképpen javítani, vagy elég, ha csak kiszakítod a párod az otthoni közegből és elviszed táncolni, szórakozni és lelazítani valahová. Kell, hogy beszélj vele ezekről a megéléseidről őszintén és merd neki elmondani, hogy milyen dolgok zavarnak téged a leginkább és adj neki kulcsokat magadhoz, hogy jobban megértsen téged és el tudjátok kerülni ezeket a fölösleges vitákat. Valamint ne feledkezz meg arról sem, hogy őt is meghallgasd ugyan ezekről a témákról és megéléseiről. Hidd el csoda dolgokra figyelsz majd fel, miközben erről beszéltek. Például arra, hogy az élet nem is annyira bonyolult, mint hitted, mert néha elég ha tudod, hogy mikor kell csendben maradni és mikor kell beszélned dolgokról. A többit előszeretettel túlkomplikáljuk mi férfiak is! Ha adhatok még egy tanácsot akkor ezt ne egy vita hevében próbáld alkalmazni, mert megint csak lyukra futsz. Miután megtaláltad a kellő időt és helyet az ideális beszélgetéshez vele együtt Te is észreveszed, hogy megkönnyebbülsz majd. Ott biztosan másképp fogtok beszélgetni egymással és újra visszatérhet régóta elfelejtettnek hitt tagjaidba az élet! :)

Amennyiben tetszett a téma, akkor meséled el nekünk neked mi a történeted és szólj hozzá bátran a témához? Segítség kell itt megkaphatod, mert férfitársaink is szívesen segítenek neked!  Maradj velem és köves a témákat napról - napra! Köszönöm az idődet! ;)

 

 

 

Címkék: Férj